Knut Arild Hareide har mange ansikter. Her er det konfirmanten, en rolle som gir ham stort spillerom.

Dagens Næringsliv kan i dag avsløre en ukjent side ved Knut Arild Hareide: Han har en bror som er partner i det internasjonale konsulentselskapet PwC. Det gjør at broren er meget godt bemidlet, og brødrene samarbeider tett, også økonomisk.

Steinar (49) er smart og sjenerøs mot sin bror. Men spørsmålet er om han ikke er for smart, for Knut Arild flyter ovenpå i en grad som fra et politisk synspunkt passer dårlig med bildet av gladgutten fra KrF.

Alltid øverst

Knut Arild er den som snakker mest og høyest om svake grupper. Selv vet han og broren å sno seg så de kommer ut on top.

Den gavmilde broren skaffet Knut Arild en tomt på Storo i 2012. Her ble det bygget et flunkende nytt hus. Men da Oslo kommune signaliserte at de ønsket å bygge høyblokker bl.a. ved Smestad og Storo, forsto Steinar at boligprisene og livskvaliteten ville falle. Han skaffet derfor Knut Arild og kona et nytt hus lenger oppe, på Kjelsås, ikke langt fra marka.

Knut Arild anfører at huset på Storo på 300 kvm var for stort og dyrt for en småbarnsfamilie på én inntekt. De fikk 17,5 millioner for det da de solgte i 2018. Men det nye på Kjelsås er enda større. Det er på 400 kvadratmeter, har ni soverom og en 2,8 mål stor tomt. Det er to utleieleiligheter. Den ene er utleid, og den andre har Hareide ansatt advokater for å få godkjent av kommunen. Prisen var 15,5 millioner.

Dette er en «overklasseside» ved Hareide som ikke stemmer med det inntrykket han dyrker som en omgjengelig Kristelig Folkeparti-politiker fra Bømlo. Man må bare konstatere: Han tilhører vinner-klassen.

Vinner-klassen

Vinner-klassen er en egen kategori i Det nye Norge. Det er de som hele tiden ligger foran alle andre. Som «kjenner» noen og alltid kommer ut on top. Man skal ikke bevege seg så mye i det sosiale landskapet før man forstår at det å være koblet opp i dette nettverket, er nøkkelen til en god fremtid.

Det er synd å si at de er elsket av befolkningen. Faktisk er det slik at stadig flere begynner å forstå og dra kjensel på vinnerne, og de liker dem ikke. De ser at de ikke er det de utgir seg for: De meler sin egen kake. Vanlige folk blir lurt. Igjen og igjen.

Billedtekst fra Hareides bok «Hva som betyr noe» kom ut i 2018: «Et KrF for vår tid» er undertittel på Hareides bok. KrFs kristne verdier er redusert til julegudstjenester og søndagsstengte butikker. Bare disse symbolsakene innfris, kan Hareide forsvare nikab som et tegn på frihetskamp. Samtidig vil KrU inn i regjering. 

Eldre er problemet

Nå er det plutselig eldrebølgen som gjør at de fete årene er over for Olje-Norge, ifølge Jan Tore Sanner. Men vi hører ingenting om to av de største postene i statsbudsjettet: innvandring og trygder. Alle «vet» at Norge har koblet seg på trender som er nedadgående når en befolkningsgruppe som ikke deltar i arbeidslivet, øker og gir økte utgifter på nær sagt alle områder.

Vi må nevne dette i forbindelse med Knut Arild, for han er en av dem som har gjort seg selv til skytshelgen for «svake» grupper og elsker å kjøre godhetens sverd i Sylvi Listhaug.

Hareide tilhører eliteklassen, der rike mennesker som Johan H. Andresen og Petter  Stordalen nyter en posisjon i kraft av mer enn penger: De er både kjekke, rike og moralsk overlegne. Stordalen var en av dem som først forsto at han kunne bruke politiske merkesaker til egen fordel. Bare man gjør det med et over-moralsk fortegn, slik at andre skammer seg og ser opp til overmenneskene. Da skinner Hareide og Stordalen enda mer.

Forskjeller legitimerer toleranse

Hareide og Abid Raja har en del til felles. De forstår begge å spille på mediene. Kritikere tror det skader dem at de skaper støy, men så lenge det er deres side som kontrollerer politikken, og mediene beskytter dem, kommer de ut on top. Her på vei inn til stortingsmiddagen på Slottet i 2010. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Forskjeller kan også brukes til å legitimere toleranse, for hva ellers? «Du er vel ikke imot andre mennesker»?

Derfor er det de samme menneskene som er mest pro-innvandring, mest tolerante overfor alle nye livsformer, det være seg transer eller muslimer. De elsker det fargerike fellesskap.

De vinner, enten det er snakk om identitetspolitikk, innvandring eller grønn politikk. De har forstått å gjøre politikk og moral til et spill der de alltid vinner.

Gjennomskuet

Inntil de blir gjennomskuet.

Før eller siden dukker spørsmålet opp:

Hvem skal betale for gildet?

Stadig flere oppdager at prisene eksploderer: Det er ikke bare bomavgiftene. Det er strømmen, og det er ikke minst kommunale avgifter, som er blitt en skjult skatteøkning.

Vindmøller og bomavgifter var det som fortalte mange at det er vanlige folk som skal betale.

Vanlige folk mister verdiene sine når Oslo kommune «leker» grønt skifte. Blokker på Storo og Smestad vil rasere middelklassens formue, tilhørighet og etablerte liv.

I 2016, etter at Knut Arild og Lisa Marie var godt etablert i Lettvintveien, hørte Steinar om kommunens planer om omregulering av nabolaget, der høyhusbebyggelse skulle bli lovlig. Derfor kjøpte han et hus i Tonsenveien, utenfor det området, men rett i nærheten av sitt eget hjem, for 10,75 millioner. Knut Arild og Lisa Marie ble satt opp som hjemmelshavere.

Hareide: «Men området ville blitt forandret. For oss var det viktig å prøve å få landet dette før ungene begynte på skolen.» Men hva med alle pensjonister og middelaldrende som ikke er like lett omstillbare?

Insider

Hvis et aksjeselskap er børsnotert, er det strenge regler for håndtering av kurssensitiv informasjon. Ellers risikerer man å bli tiltalt for innsidehandel. Men er ikke det politikere som Hareide og Støre driver med, en form for innsidehandel? De er klar over kreftene de selv setter i gang og vet å sko seg på dem.

Politikere som Hareide styrer. Han sitter på innsiden. Han er klar over at avgifter er blitt den nye skatten. Nå er han også samferdselsminister og direkte involvert i infrastruktur og «omstilling».

Men er det ikke merkelig at de politikerne som snakker mest om moral, selv slipper å bli stilt moralsk til ansvar?

Dette er den dobbeltmoralen som har fått amerikanerne til å omfavne en Trump, og nå en Sanders. Det har begynt å gå opp for dem at de blir lurt.

Unevnelige faktorer

Apropos barnas alder og skolevalg: Kanskje Hareide også hadde et øye på sammensetningen på skolen hvor barna skal begynne? Men dét ville han selvsagt aldri sagt offentlig.

Danske medier har hatt mange historier om røde politikere som hyller den offentlige skolen og sender barna sine til privatskoler.

Vi er inne i samme utvikling her: De resurssterke flytter til områder hvor de finner likemenn. Når nivået på den offentlige skolen blir lavt også der, kommer det private løsninger. En del sender allerede barna på skole i utlandet.

Før de også kjøper seg en getaway-bolig ute. Just in case.

Den klassen som benytter seg av «mulighetene», kritiserer ikke faktorene som skaper Forskjells-Norge. Politikere som Støre og Hareide er i høy grad pådrivere. De markedsfører denne politikken som noe som gjør samfunnet bedre.

Det er drøyt, og folk over hele Vesten har oppdaget at det er et skuespill.

Medieyndling

Journalistene er aldri ubehagelige mot Hareide. Han er en av deres yndlinger.

Han er deres Pete Buttigieg. Hvis vi hadde hatt presidentstyre, ville Hareide vært medienes favoritt. Det er full samforstand mellom ham og journalistene. Han vet, og de vet, hva som må sies. Til enhver tid.

Derfor er eiendomshandlene og de kreative ordningene broren Steinar har stått for, bemerkelsesverdige og viktige. Dette er den personlige siden av Knut Arild Hareide: Når det kommer til stykket, handler det om pengene.

For en fra Kristelig Folkeparti som elsker å snakke om de svake – og du formelig hører lyden av englevinger når han refser Listhaug –, skurrer det kraftig.

Vara i styret i brorens selskap

Det er ikke bare eiendom Hareide-brødrene er gode på. Knut Arild sitter også i styret for Steinars selskap, som eier hans andel i PwC, juvelen i kronen.

– Jeg må innrømme at jeg skulle ha registrert det. Og det beklager jeg, sier statsråden.

Det han snakker om, er hans rolle i brorens selskap, Shr Portman Road, oppkalt etter hjemmebanen til favorittlaget Ipswich, som eier brorens andeler i PwC. Der har Knut Arild vært vara til styret siden 2007. Men han har aldri registrert det i Stortingets register over økonomiske interesser, slik regelverket krever.

Dette er hva man kaller tette bånd, særlig når man ser hvor godt Steinar har tatt vare på broren og kona.

Er du en vinner, så har du fortjent det

Det er lov å være smart, men hvis du selv ikke forstår at du er for smart, har du beveget deg for langt ut. I hvert fall hvis du er politiker og lever av tillit. Det er ikke bare Hareide som har gjort dét.

Styresmaktene, regjeringen og Stortinget har ved sin politikk revet bena under folkets tillit. Symbolisert ved Tesla: Avgiftsfritaket for de dyreste bilene sier alt om hva det grønne skiftet betyr i praksis. De bemildede fikk fordeler, og vanlige folk fikk blø. Nå er avgiftsbortfallet så stort at vanlige folk må blø enda mer!

Tesla symboliserer hva Mercedes gjorde i fossil-alderen. Som en reklamemann som arbeidet for Mercedes fortalte meg for mange år siden: Reklamen forteller kundene at de tilhører vinnerne. Hvis du er en vinner, så har du fortjent det. De andre kan seile sin egen sjø.

Nettopp slik er det samfunnet vi er i ferd med å få.

 

Hareides bror kjøpte hus i hans navn for å spare avgift
Steinar (49) og Knut Arild Hareide (47) har svært tette økonomiske bindinger. Statsråden beklager at han ikke meldte et verv i storebrorens selskap inn til Stortinget.

Støtt Document

Norsk offentlighet trenger mer enn noensinne en alternativ mediekanal. Hvis du som leser vil ha tilgang til nyheter og analyser som forteller en annen historie, som ikke gjør deg schizofren, med sin blanding av historier uten intellektuell forståelse og sammenheng, skal du støtte Document.

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Det er mange måter du kan bidra på:

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Document.no Vipps org.nummer er 13629

 

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.