F.v.: nestleder Sylvi Listhaug, Frp-leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi holder pressekonferanse der de forteller at partiet går ut av regjeringen. Pressekonferansen finner sted på en i partiets lokaler i Oslo mandag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Minervas Jan Arild Snoen mener Frp-leder Siv Jensen er svekket etter at partiet gikk ut av regjering. I Frp åpnes det for debatt om partiledelsen.

Snoen peker på to hovedgrunner til at Jensen står svakere etter de siste dagenes politiske drama, som mandag kulminerte i at Frp-lederen tok partiet ut av regjering.

– For det første er hun nært knyttet til regjeringsprosjektet. Det har vært hennes prosjekt, som hun har drevet gjennom. Det er derfor et nederlag for henne og hennes prosjekt, sier Minerva-skribenten.

– For det andre mistet hun kontroll på regien i denne saken. Hun prøvde å komme i forkant, men hun klarte det ikke. Det å gå ut av regjering framstår ikke som Jensens avgjørelse, men snarere partiets, sier Snoen til NTB.

– Naturlig

Jensen, som er på valg på Frps landsmøte til våren, gjorde det mandag selv klart at hun ikke har noen planer om å gi seg som partileder. Frp-nestor Carl I. Hagen åpnet imidlertid samme dag for debatt.

– Det ville ikke vært unaturlig om man drøfter sammensetningen av ledelsen. Siv har gjort en kjempeinnsats. Hun fikk partiet inn i regjering, men nå er partiet ute av regjering. At det blir en diskusjon om nye koster for å skape begeistring, er naturlig, sier Hagen til TV 2.

Også fylkesleder i Møre og Romsdal og medlem i valgkomiteen Frank Sve åpner for en diskusjon om lederskapet.

– Dette er nok en debatt som vil komme i partiet. Det er naturlig at det vil bli en prosess om dette fram mot valget på 2020-landsmøtet og fram mot stortingsvalget i 2021, sier Sve til VG.

Får støtte

Til TV 2 sier imidlertid nestleder Terje Søviknes at Jensens posisjon i partiet er solid. Flere av Frps fylkesledere som NTB har vært i kontakt med, gir også sin støtte til partilederen.

– Siv har vist handlekraft i dag og viser seg som en samlende leder. Når hun selv ønsker å gå av, vil hun ha min støtte. Først da vil jeg uttale meg om hvem som bør overta, sier Oslo Frps leder Tone Ims Larssen.

Fylkesleder Bente Thorsen i Rogaland Frp, fylkesleder Johan Aas i Innlandet Frp og fylkesleder Frode Gaasland Hestnes i Vestfold og Telemark Frp gir også sin støtte til Jensen.

– Siv har gjort og kommer til å gjøre en god jobb for partiet. Det er ingen grunn til å løfte en lederdebatt nå, skulle den komme på et senere tidspunkt fordi hun ønsker det, så ville Ketil Solvik-Olsen være en god arvtaker som kan fortsette arbeidet, sier Hestnes.

– Kan fortsette

Kommentator Morten Myksvoll i Bergens Tidende mener at Jensen har klart å unngå et opprør i partiet, og at hun trolig leder partiet også etter vårens landsmøte. Han mener Jensen har vært tydelig i sin motstand mot hjemhentingen av den terrorsiktede kvinnen, men også tydelig overfor landsstyremøtet mandag.

– Det var nok viktig for henne at det ikke var noe opprør på landsstyremøtet. Hun kom isteden til landsstyremøtet med en klar avgjørelse om at det ikke var noe grunnlag for å fortsette i regjering. Hun var i forkant, framfor å møte motstand fra partiet, mener Myksvoll.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.