Johan H. Andresen, styreleder og eier av Ferd, under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum 8. januar 2020. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Næringslivet ønsker å gripe mulighetene i den grønne omstillingen, står det skrevet i regjeringen Solbergs melding nr. 41 (2016-2017) til Stortinget «Klimastrategi for 2030 – norsk omstilling i europeisk samarbeid». Enkelte aktører går også lenger enn andre når det gjelder å «videreutvikle og omstille vårt næringsliv i klimavennlig retning», slik den foregående regjeringen Stoltenberg II la opp til i melding nr. 21 (2011-2012) «Norsk klimapolitikk». Finansmannen Johan H. Andresen jr. er en av dem.

At eieren av investeringsselskapet Ferd har latt seg imponere av klimabevegelsen nye ikon, Greta Thunberg, er ingen hemmelighet. Under World Economic Forum (WEF) i Davos mente han for eksempel at det var viktigere at Thunberg var til stede, enn at den amerikanske president Donald Trump var der – til tross for at sistnevnte representerer verdens største økonomi. Hun representerer det nye, og han representerer det som holder tilbake det nye, sa Andresen til NRK for et par uker siden.

Finansmannen påpeker overfor NRK at også Davos har begynt å ta klimakrisen på alvor. I et ferskt intervju Aftenposten har gjort med Andresen, forstår vi at han forsøker å få neste generasjon næringslivsledere til å omfavne det som er blitt klimabevegelsens kanskje viktigste symbol. 

Metoden er enkel. Ønsker du å jobbe for Andresen og Ferd, bør du ikke ha uttalt deg negativt om Greta Thunbergs meritter på sosiale medier. Gjør du det, havner søknaden din i papirkurven:

 – Vi i intervjuteamet fikk vite at en av jobbsøkerne ikke var spesielt imponert av Greta Thunberg. Da så vi på hverandre og bare ristet på hodet. Hun kom ikke på intervju engang.

Skal du ha noe håp om å få deg jobb, handler om å ha de riktige holdningene og verdiene, forklarer Ferd-eieren. Han vil ikke vite av dem som ikke lar seg imponere av den 16-årige klimaaktivisten:

– Du kan være uenig med Thunberg, men du kan ikke la være å være imponert. Vi mente det ikke var sannsynlig at hun kom til noen finalerunde med de holdningene, så da var det bare å hoppe over henne.

Andresen står selvsagt fritt til å velge hvilke personer han vil ha til å jobbe for seg, men han innsnevrer sitt eget mangfolds-ideal når han gjør Thunbergs aktivisme immun mot kritikk. Han ender opp med ja-mennesker som snakker han etter munnen. 

Det hører med til historien om Thunberg at aktivismen hennes hovedsakelig består av å gjenta at vi står foran en apokalyptisk krise. Problemet med denne forestillingen er, som Bjørn Lomborg påpeker i New York Post; at den a) synes å gå langt utenfor det det er vitenskapelige holdepunkter for, at den b) bidrar til overdreven frykt og c) dermed gjør oss i vesentlig dårligere stand til å takle de utfordringene samfunnet står overfor. 

Det er slett ikke sikkert at næringslivet, uansett hvor grønt og omstillingsvillig det føler seg, er tjent med ansettelser på det vilkår at man feirer og applauderer en 16 år gammel klimaaktivist. Selv om det er i tiden å gjøre nettopp det.

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂