Kronprins Haakon ombord i Litteraturtoget på vei til den internasjonale bokmessen i Frankfurt den 15. oktober 2019. Foto: Heiko Junge / NTB.

Den voldsomme økningen i norske strømpriser de siste månedene har gitt ny aktualitet til et intervju som Kronprins Haakon gav til det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel under et statsbesøk i Tyskland i mai 2019.

I intervjuet, som også foreligger i engelsk oversettelse, uttalte kronprinsen at én kraftkabel fra Norge til Tyskland «ikke er nok», men at det «er en begynnelse».

De høye strømprisene reiser spørsmålet om hvordan den norske tronarvingen i dag ser på sine uttalelser fra 2019. Slottet opplyser til Document at det er en misforståelse, om enn en forståelig sådan, at Kronprinsen tok stilling til saken han uttalte seg om.

Vi forstår at uttalelsen i 2019 kunne misforståes. I intervjuet i Der Spiegel uttalte Kronprinsen seg om Tysklands utfordringer med å produsere nok grønn energi, og beskrev situasjonen slik den var da. Han mente ikke å ta stilling til verken norsk eksport/import av strøm eller bygging av utenlandskabler.

Til Der Spiegel sa Kronprins Haakon også:

Min rolle tillater meg ikke å delta i politiske debatter, men jeg kan heve stemmen når det dreier seg om store utfordringer for menneskeheten.

Slottet presiserer at «utenlandskabler er et eksempel på et politisk spørsmål», og at Kronprinsen ikke mente å uttale seg om det.

Overfor det tyske nyhetsmagasinet roste Kronprins Haakon også protestene inspirert av den unge svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

Jeg tror denne bevegelsen er enormt viktig. I et tilbakeblikk vil den kanskje en gang fremstå som et historisk øyeblikk, som et øyeblikk da det ble mulig å innlede forandringene som lenge hadde vært nødvendig. Skoleelevene sier at vi ikke gjør nok for å beskytte jorden. De har åpenbart rett.

Da Kronprisens uttalelser falt til Der Spiegel i 2019, uttalte Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til Dagens Næringsliv at det var vanskelig å klandre ham, fordi det er jobben hans «å gi uttrykk for den linjen den sittende regjeringen har lagt seg på».

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.