Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ved Neidenelva i Sør-Varanger. Foto: Jan Langhaug / NTB

I et stort intervju forteller kronprinsen at han har hatt sterk tvil om sin kommende kongegjerning. Han forteller også om savnet av Ari Behn.

Den 20. juli fyller kronprins Haakon 50 år, og i den anledning har Aftenposten gjort et langt intervju med ham.

Her får han blant annet spørsmål om han noen gang har tvilt på om han ville bli konge – en jobb han er født til å overta.

– Jeg hadde en stor runde om hva jeg ville, og hva som var viktig for meg, forteller kronprinsen.

Men det er nå god en stund siden den nevnte tvilen gjorde seg gjeldende.

Haakon sier at denne perioden varte fra ungdomsskolealder og gjennom videregående, altså delvis i en tid da Kong Olav fortsatt satt på tronen og Haakon selv ennå ikke var blitt kronprins.

– Jeg tenkte: «Skal jeg la dette skje meg, eller skal jeg velge det selv?» Jeg kom fram til at jeg tror resultatet blir bedre hvis jeg bare velger det, sier kronprinsen.

I intervjuet snakker også kronprins Haakon ut om savnet av Ari Behn, som var gift med hans søster Märtha-Louise fram til 2017. Behn tok sitt eget liv i desember 2019.

– Jeg savner Ari, vi snakker ganske mye om ham. Husk at vi har veldig mange minner sammen. Det er så utrolig trist at han er borte, sier kronprinsen i intervjuet.

Kongehuset står sterkt i den norske befolkningen, men har dalt noe i senere år. I en undersøkelse Dagbladet publiserte i 2022, var 67 prosent av nordmenn positive til at landet skal ha et kongehus. Det var ned fra 81 prosent fem år tidligere.

Dagbladet mente dette kunne ha sammenheng med en del kontroverser og dårlig publisitet omkring kongefamilien.

Det er all grunn til å tro at det skyldes kontroversene rundt Märtha Louise og Durek Verrett, mener historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen.

I senere tid har ikke disse kontroversene blitt særlig mindre. Både Durek Verret-føljetongen og ellers kongehusets rolle som politisk korrekte gallionsfigurer vekker en del frustrasjon rundt omkring.

Men samtidig er det få nordmenn som ser noe tydelig og attraktivt alternativ til nåværende modell med et kongehus.

For selv om det kan høres greit ut med en president, så oppstår raskt spørsmålet om hvem som skulle bekle en slik rolle.

Det vil fort bli foreslått en mer eller mindre avdanket politiker, gjerne fra venstresiden, type Kristin Halvorsen, Torbjørn Jagland eller liknende. Kanskje til og med Børge Brendes navn ville komme opp, eller hva med Jan Egeland?

Med slike perspektiver er det mange som tenker at kongehuset ikke er så verst likevel.

Les også: 

Durek Verrett tapte i PFU

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.