Den 9. mai 2021 var prisen på én kilowattime (kWh) strøm i Oslo-området 40 øre på energibørsen NordPool, etter nesten alltid å ha ligget under 50 øre i mange år. 23. desember 2021 hadde prisen steget til 246 øre, og i skrivende stund er den 177 øre – altså mer enn fire ganger høyere enn for litt over ett år siden.

Over store deler av Norge har prisutviklingen på strøm i dette tidsrommet vært omtrent den samme, og resultatet er at de fleste nordmenn i dag har fått en radikalt høyere strømregning – noe de færreste av dem hadde forventet.

Mange av oss har kort sagt fått et energisjokk. Priseksplosjonen på strøm har skapt problemer for mange bedrifter, samt større fattigdom blant vanlige folk i Norge, mens staten og energibransjen håver inn penger.

Hvordan var dette mulig i et land som takket være vannkraften er selvforsynt med strøm, og som derfor hadde hatt billig strøm så lenge folk kunne huske?

Spørsmålet kan besvares kort, slik en lege også kan oppgi en dødsårsak svært kortfattet ved å si at pasientens hjerte stoppet. Men en slik fatal begivenhet er bare punktumet i en lang setning, og uten forhistorien kan vi ikke forstå hvorfor vedkommende gikk heden.

Bakgrunnen for det norske energisjokket er en historie om grov samfunns­kriminalitet med mange skyldige, og den har pågått over lang tid. Denne historien har Kent Andersen fortalt i sin nye bok «Et varslet energisjokk – og den grønne pengemølla bak», som Document nå utgir. Bøkene er i øyeblikket på vei fra trykkeriet til vårt boklager.

Foto: Privat.

Forfatteren har selv vært en av varslerne. Alt peker mot en høyere strømregning for deg, skrev han mot slutten av sin forrige bok «Klima Antiklimaks» (2020), der han kort redegjorde for den urovekkende utviklingen i norsk energipolitikk i et verk som handlet mest om klimahysteriet som generelt fenomen.

Den nye boken forklarer hvordan strømsjokket er en konsekvens av en kombinasjon av faktorer; klimapolitikk er én av dem. Blant andre ingredienser i cocktailen er hodeløs liberalisering av energimarkedet, EU-tilpasning, grådige økonomiske interesser, inkompetente politikere og et korrupt samrøre mellom næringsliv og politikk – det siste er et onde som forsterkes av medier som ikke gjør jobben sin.

Som bokens tittel forteller, var det blitt advart mot energisjokket, og forfatteren var ikke den eneste som gjorde det. I LO, i Nei til EU og blant fagpersoner forstod flere hva som var i gjære, og noen av dem har forgjeves forsøkt å si fra de siste årene. Argumentasjonen deres var god, og risikoen hadde dessuten vært forstått lenge: Boken viser blant annet til en nesten hundre (!) år gammel analyse som pekte på faren for det samfunnsfiendtlige energiuføret vi befinner oss i nå.

Men advarslene druknet i et osean av løgner levert av en energibransje som forteller grønne røverhistorier og profitterer på utnyttelsen av nordmenn, av politikere som knapt nok forstår sin egen energipolitikk, og av medier som ikke engang har prøvd å være et talerør for allmennheten.

«Det blir ikke noe strømsjokk», skrev VGs kommentator Astrid Meland den 1. mars 2018. De to utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia ville etter hennes oppfatning øke strømprisen med noen få øre pr. kWh.

Året etter sa kronprins Haakon til Der Spiegel at én utenlandskabel til Tyskland ikke er nok, men at det er en begynnelse. Norge skulle bli Europas grønne frelser under Erna Solberg, og det hele fortsetter sømløst under Jonas Gahr Støre.

I dag sier Slottet nærmest at tronarvingen ikke mente det han sa. Men de som drar fordel av samfunnskriminaliteten, later som ingenting. Selv i dag fortsetter en rekke toneangivende skikkelser, for eksempel NHOs viseadministrerende direktør Anniken Hauglie, å benekte energisjokkets reelle årsaker. Andre er mest opptatt av å late som om de ikke selv banet veien for ranet.

Det finnes kompetente mennesker i Norge som vet bedre. De forstår utmerket godt hendelsesforløpet i denne historien om samfunnskriminalitet, og vet at de færreste i det politiske livet går fri. Noen ytterst få av dem tar fortjenstfulle oppgjør med løgnene i kronikker eller på Facebook.

Men det er Documents egen Kent Andersen som gir deg det store bildet i denne saken, etter å ha fulgt temaet tett i mange år. I den hardtslående stilen som leserne kjenner, trekker forfatteren linjen mellom punktene. Tegningen viser en maktelite uten ære som motarbeider nordmenns interesser, som de har gjort i over tretti år – steg for steg.

Her er altså aktors anklageskrift. Dere der ute er juryen. Kjøp boken nå, les den og la dommen falle. Og ikke la dere svindle av de samme bløffmakerne en gang til.

Boken lanseres i Oslo torsdag 9. juni. Sett av datoen. Invitasjon kommer snart. Vi sees.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.