Kronprins Haakon åpner Nasjonalbibliotekets utstilling med skatter fra norsk kulturhistorie. I jakkeslaget bærer han en pin som symboliserer FNs bærekraftsmål. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Er det ett sted symboler betyr mye og fortsatt lever i beste velgående, så er det i kongehuset. Kroner, scepter, ordner og medaljer viser rang og status. Og det norske flagget er folkets og kongerikets fane. Men i jakkeslaget bærer kronprins Haakon i stedet FNs bærekraftsmål.

Små, individuelle gester og symboler kan virke uvesentlige, men allikevel ha enorm betydning. Tenk på Mitterand og Kohl som holdt hender i forsoning. Eller den enkeltes lys i snøfonnen foran slottet etter Olav Vs død. For ikke å glemme det å ikke håndhilse på en kronprins fordi han er – mann.

Vi lever i en tid der man av statsminister Solberg blir kalt “rightwinger” om man hevder at Norge har en egen kultur, eller kalt “sammensurium” om man ikke kjøper hennes politikk med søkke og snøre. Ønsker man å utrede konsekvenser av en klimapoltikk som raserer uerstattelig natur på jakt etter vindkraft eller uttrykker man interesse for alternative løsninger som ikke setter Norges nasjonaløkonomi og standard flere tiår tilbake, sitter merkelapper som “klimafornekter” løst.

Kunne kongehuset kanskje virke samlende, midt oppe i alt dette skrålet?

Neppe. Kronprins Haakon bærer ikke det norske flagget på jakkeslaget. Han bærer i stedet en pin med FNs 17 bærekraftsmål.

– Den symboliserer FNs bærekraftsmål som Norge og Kongehuset støtter opp om, sier Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff.

Kronprins Haakon er langt i fra alene:

Fast på jakkeslaget til både statsministeren, kronprinsen og kulturministeren henger det en liten, rund og fargesterk pin. Den er det mange som er nysgjerrige på hva egentlig representerer.

– […] Nålen symboliserer FNs bærekraftsmål, som er hele verdens arbeidsplan for å bekjempe fattigdom, utrydde forskjeller og bremse klimaendringene, sier Solberg til TV 2.

Kommunalminister Astrup har den på seg hver dag, i alle ærend som kommunalminister, og har nå skaffet seg mansjettknapper med samme design for selv å huske på de 17 FN-målene.

– Jeg bruker bærekrafts-pinen hver dag som en påminnelse om at det er en høyere himmel over alt vi gjør. Enten det er snakk om søppelsortering på kjøkkenet hjemme eller nye politiske tiltak, bør handlingene våre bidra til å oppnå bærekraftsmålene, sier han.

Statsminister Erna Solberg, som leder FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene, synes det er fint at mannskapet hennes bruker nålen.

– Det er selvsagt helt strålende at statsrådene og mange andre nå bruker denne nålen, sier statsministeren.

Kanskje er dette bare en fillesak, kanskje er det et symptom på noe…

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.