Gjesteskribent

Statsminister Erna Solberg og hennes hennes mann Sindre Finnes synger nasjonalsangen som mange andre nordmenn på 17. mai. Nasjonaldagen feires i år på en ny og annerledes måte på grunn av koronoaviruset.. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det er 17. mai. Mange velger å hilse hverandre med «Gratulerer med dagen», Men: regjeringen sier at: Barnetog slik vi kjenner dem, kan ikke gjennomføres. 

Dette kan vi lese på regjeringen, Erna Solberg, sine nettsider om: Rammer for gjennomføringen av 17. mai-feiringen 2020. 

Jeg er blitt fortalt at det ble feiret 17. mai – med norske flagg og «Ja vi elsker» – i enkelte avsidesliggende fjorder i Norge, under okkupasjon av Nazi Tyskland. 

Nazistenes okkupasjon av Norge klarte ikke å undertrykke nordmenns vilje og ønske om å feire 17. mai og Grunnloven, Men en virusokkupasjon klarte med god hjelp av regjeringen, Erna Solberg, å avlyse alle nordmenns mulighet til å feire Norges nasjonaldag i 2020. 

Norge er et land med mange ulike forutsetninger. Denne mai måneden har folk i Nord-Norge måkt snø fra taket, mens folk i Sør-Norge har solt seg med utepils.

Regjerningen kunne med fordel ha behandlet ulike deler av Norge ulikt, når det gjelder: Rammer for gjennomføringen av 17. mai-feiringen 2020. Det ville vært rimelig å anbefale tradisjonell 17. mai feiring med barnetog – og alt annet som hører til – i kommuner som Krødsherad og andre kommuner med få eller ingen smittetilfeller. Hvorfor har ikke regjeringen, Erna Solberg, lagt opp til dette?

Nasjonalsang

Eivind H. Hermansen kontaktet Kulturdepartementet og påpekte at Norge har ingen nasjonalsang – «Ja vi elsker» er ikke offisielt vedtatt. Han ba Stoltenberg i 2013 om å gjøre «Ja vi elsker» til offisiell nasjonalsang. Stoltenberg svarte ikke. 

Regjeringen, Erna Solberg svarte i 2014. Kulturdepartementet, avviste etter en rask behandling forslaget om å vedta «Ja vi elsker» som offisiell nasjonalsang. 

Begrunnelsen: sangen har litt etter litt vunnet kampen om folkets oppslutning og blitt et viktignasjonalt symbol. Departementet finner følgelig ikke grunn til å fremme et slikt forslag. Hvorfor avviste regjeringen, Erna Solberg, dette?

Stortinget vedtok, 11 desember 2019, å gjøre «Ja vi elsker» til Norges offisielle nasjonalsang – 150 år etter at den ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson. Forslag ble fremmet av Morten Wold, FrP. Ja vi elsker – er akseptert en gang for alle!

Ja, vi elsker – skal synges kl. 13.00 

Regjeringen, Erna Solberg, representert ved Kulturminister fra et politisk parti langt under sperregrensen, har bestemt at hele Norge og – du og jeg – skal få lov til å synge «Ja vi elsker» presis kl. 13.00, på nasjonaldagen 17. mai 2020. 

Det er trolig helt i orden for regjeringen, Erna Solberg, at barna får vifte med norske flagg og – vi voksne – kan regne med regjeringens midlertidige aksept for å bære pins med norske flagg, i tillegg til 17 mai sløyfer denne dagen. 

Selv ønsker nok regjeringsrepresentanter helst å bære pins som representerer FN’s «Bærekraftsmål» – slik de lojalt har gjort på alle pressekonferanser, siden WHO varslet en verdenspandemi 11. mars 2020. Stavanger Aftenblad skriver at: den fargerike, lille nålen som flere av statsrådene bærer på brystet, er en effektiv vaksine mot nærsynt nasjonalisme. Regjeringen flagger ikke for Norge! Hvorfor velger regjeringen, Erna Solberg, å representere FN – fremfor Norge?

Hurra for 17. mai – alltid uansett

I dag er det 17. mai, så la oss feire Norges Grunnlov – og ønske alle norske menn og kvinner – Gratulerer med dagen! Håpet er at barn i hele Norge får oppleve en flott dag. Det blir sikkert både pølser, is og ulike aktiviteter – til tross for alle årets restriksjoner. Vår lille familie starter tidlig med flaggheis og 17. mai-frokost, slik vi alltid har gjort. Vi er heldige som kan fortsette å feire dagen sammen med et skolekorps. Våre musikanter vil glede mange, og skal spille i gater, på plasser og ved flere Bo- og omsorgssentre. Skolekorpset vil avslutte 17. mai 2020 – oppstilt utenfor siste Bo- og omsorgssenter, med å spille «Ja vi elsker» til allsang for gamle og unge.  

Ja vi elsker, Norge! 

Ja vi elsker, Norge – også 17. mai 2020. Folk viser dette ved å stille med norske flagg og 17 mai sløyfer. Vi regner med at representanter for regjeringen legger vekt på å vise respekt for Norges Grunnlov – ved å la alle fargerike FN-pins ligge hjemme denne dagen.  

God 17. mai…

Elena Guderud

Holmen, 17.05.2020