Det nærmer seg 17. mai, og i år får vi aller nådigst tillatelse fra våre myndigheter til å feire dagen på normal måte. Men denne feiringen inkluderer som alltid den tradisjonelle flaggdebatten.

I år er det flagget til Ukraina som selvsagt ønskes velkommen i barnetoget av mange sympatisører. Men interessant nok: 17. mai-komiteen i Halden er særdeles klar i sin tale når det gjelder hvilket flagg det kan viftes med, skriver Halden Arbeiderblad.

– Vi anbefaler kun norske flagg, sier leder for komiteen, Terje Vidar Høvik.

– Det er bedre at hver nasjon markerer sin egen nasjonaldag.

Dermed sa komitéen nei til de innsendte forslagene om ukrainske flagg. Simen Murud Gundersen, Høyre-representant i kommunestyret og medlem i komiteen, var i utgangspunktet positiv.

Men etter lange diskusjoner endret han og komitéen syn.

– Det landet vi på ettersom det ble kommunisert at andre da ville ha flagg som rettet fokus mot konflikter de var opptatt av, som Israel/Palestina, borgerkrigen i Jemen og den vedvarende situasjonen i Syria, forklarer han.

Debatten er på mange måter en skinndebatt. Ingen kan forby folk å gå med andre flagg. Politiet vil ikke konfiskere en ung jente i hijab som går rundt med et pakistansk flagg på 17. mai.

– 17. mai-komiteen er opptatt av at alle skal føle seg inkluderte og tatt imot i Halden kommune, derfor endte vi opp med ikke å anbefale noe, men vi forbyr heller ingenting, sier Gundersen.

Gundersen fikk med honnørordet «inkludering». Well played, sir.

Selvsagt kan vi sende ut signaler, slik 17. mai-komiteen i Halden nå gjør. Men folk får velge selv. Så får de ta konsekvensene av sitt valg. Jeg personlig hadde mislikt å se syriske eller tyrkiske flagg på vår nasjonaldag. Men jeg hadde ikke gjort noe med saken, som å starte opptøyer eller brent flagget.

Så kommer et typisk norsk politisk innspill, fra Høyre-mannen Gundersen. Han stilte et konkret spørsmål til ordfører Anne-Kari Holm (Sp).

– Vil ordfører og kommunen ta initiativ til at nyankomne flyktninger og det resterende ukrainske miljøet kan få feire sin egen nasjonaldag den 24. august 2022?

Det er Holm positiv til.

– Vi skal ta imot mange ukrainske flyktninger i Halden, mange har kommet allerede. De savner sitt land og sin familie, og å få komme sammen og feire sin nasjonaldag vil være viktig, sa ordføreren.

– Halden kommune vil ta initiativ til en feiring overfor de ukrainske flyktningene.

Tror disse politikerne at ukrainere ikke er i stand til å markere sin egen nasjonaldag? Oppfatter de ukrainere som hjelpeløse vesener som trenger bistand fra myndighetene for å følge sine egne tradisjoner?

Ukrainas nasjonaldag 24. august markeres fordi Ukraina ble et selvstendig land etter frigjøringen fra Sovjetunionen i 1991. Selvsagt skal flyktninger fra Ukraina få feire sin nasjonaldag hvis de har tradisjon for dette.

Men dette klarer de nok fint selv, uten lokalpolitisk innblanding. Tross alt: Ukrainas nasjonalsang er Sjtsje ne vmerla Ukrainy i slava, i volja, som betyr «Ennå er ikke Ukrainas heder og frihet død».

Politikere burde heller bruke tiden sin på å sørge for at ukrainere får lov til å jobbe og forsørge seg selv.

Ukrainske flyktninger skaffer seg jobb, men byråkratisk sommel skaper trøbbel

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.