En NAV-sjef sier han er overrasket over hvor mye penger ukrainere får i støtte, uten å jobbe en eneste time i uka. Han har kanskje ikke hørt om somaliske «alenemødre» som tjener mer enn en stortingsrepresentant. Vedum sier at ukrainske flyktninger vil berike Norge.

Under dagens Politisk kvarter snakket vår finansminister Trygve Slagsvold Vedum om hvor flott det er at ukrainere spres ut over hele landet. Han fremstilte dette som en suksesshistorie.

Vedum mener at de mange ukrainerne som har ankommet er en stor mulighet for Norge. Man føler at man har hørt dette før.

I løpet av året kan antallet ukrainske flyktninger nå opp mot 100.000, sier programlederen. Og stadig flere av disse sier at de ønsker å forbli i Norge permanent, slik Document skrev for lenge siden. Vedum ser ingen problemer.

Samtidig har regjeringen varslet innstramninger, så det er litt vanskelig å forstå dette: Hvis ukrainere er til fordel for Norge, hvorfor vil man da redusere antallet? Er det noen som har forstått at det kanskje er litt usunt at Norge tar imot rundt dobbelt så mange flyktninger fra Ukraina som Sverige, Danmark og Finland tilsammen?

De økonomiske støtteordningene betyr nok mye her.

– Vi har nok blitt overrasket over hvor store utgifter som påløper her, sier Jan Kåre Melsæther, leder av Nav Asker til NRK.

UDI sier at de tror det vil være rundt 100.000 ukrainere i Norge ved utgangen av året, som tiltrekkes av gode norske støtteordninger.

På spørsmål om hvordan norske støtteordninger skiller seg ut, svarer Frode Forfang, direktør UDI, følgende:

– Der vi skiller oss mest fra andre europeiske land er det som knytter seg til hele integreringsopplegget de får i Norge etter at de bosettes i en norsk kommune.

En flyktning fra Ukraina tildeles rundt 500.000 kroner i ulike støtteordninger. Det er ikke langt under medianlønnen i Norge, som ligger på litt over 570.000.

– I de beløpene vi har sett eksempler på nå, så må du nok godt over 500.000 i årslønn, sier Melsæther til NRK på spørsmål om hvor mye måtte man tjent i lønn for å sitte igjen med tilsvarende beløp etter skatt.

Ifølge SSB er en median norsk årslønn på omtrent 572 000 kroner.

Selv Vedums magiske kalkulator kan vel gange 500.000 med 100.000. Hvis ikke kan Document bistå med ekspertise, og gi svaret her:

Kostnaden er altså 50 milliarder kroner i året. Dette kommer i tillegg til de hundrevis av milliardene som allerede pøses ut til syrere, afghanere, somaliere, iraker, egentlig til absolutt alle som ikke er nordmenn som går på jobb hver dag.

De fleste nordmenn støtter i utgangspunktet mottak av flyktninger fra Ukraina. Men er det en grense for betalingsviljen, i en situasjon hvor nordmenn opplever en økonomi som er dårligere enn på mange tiår?

Ukrainske flyktninger har skapt press på velferdstjenestene i kommunene. I Asker kommune tynger utbetalingene kommunebudsjettet som skrus sammen nå. I tillegg er det en belastning på tjenestene i kommunen. Ikke minst fordi mange som kommer nå har krigsskader og traumer.

Hvem er taperne? Hvem er det som er under press? Er det norske pensjonister, eller nordlendinger som opplever at sykehusene legges ned. Alt skal jo bli så mye mer effektivt. Utlendinger derimot slipper å bekymre seg om situasjonen i Norge, selv om selvsagt situasjonen i hjemlandet er usikker.

Men Norge er et knøttlite land. Vi kan faktisk ikke redde verden, selv om Støre tror det er dette vi skal leve av i fremtiden.

Ukrainske flyktninger får heller ikke mer enn alle de andre såkalte flyktningene som flommer inn i Norge.

– Det er ikke høyere beløp enn hva andre mottakere på sosialhjelp får. Det gjøres ikke noe forskjell på nasjonalitet eller hvor du er flyktning fra. Vi tar utgangspunkt i statens veiledende satser og gjør individuelle vurdering. Men det er høye beløp over tid. Det er det, sier Melsæther.

Ukrainerne har ingen planer om å returnere til hjemlandet, sier Forfang.

– Det å komme til Norge er nok i større grad et veldig klart valg for fremtiden enn å reise til land som Polen eller Tsjekkia.

– Betyr det i praksis at en ganske stor andel av de 100.000 ukrainerne vi kan se her i slutten av året kanskje har tenkt å bli?

– Vi har all grunn til å tro at mange av de ukrainerne som har kommet til Norge har et ønske om å bli, sier Forfang.

Millioner av ukrainere har forlatt Polen og dratt hjem til de delene av Ukraina som faktisk er relativt trygge. Polakker i Norge reiser nå hjem til Polen, de forlater det synkende skipet.

Men Vedum tror mer skatt er løsningen, og skrøt under dagens sending av den nye internasjonale tilleggsskatten for bedrifter som 140 land har blitt enige om å innføre.

Vedum sier vi må forstå at det foregår en krig rett utenfor døra vår. Vel, fra min dør er det omtrent 2500 kilometer til Kiev. Vedums dør er kanske like magisk som hans kalkulator.

Vedum ser det som positivt at norske bygder opplever befolkningsvekst, selv om antall nordmenn synker overalt. Han håper dessuten at nye skatter skal gjøre det mulig for Kaffebrenneriet å konkurrere med Starbucks.

En enkel sjel som undertegnede foretrekker pulverkaffe.

Til ukrainere og Ukraina-venner: Det er ikke dere som angripes herfra. Jeg har ukrainere i min nære familie, og sympatien for de ukrainske soldatene og deres familier er fortsatt til stede.

Men sympatien med Vedum & co er ikke-eksisterende.

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.