Den gamle straffelovens § 44, første ledd, slo fast at den som er bevisstløs i gjerningsøyeblikket ikke kan straffes. Nå er loven endret, men uansett er det vel ikke særlig sannsynlig at den vil komme til anvendelse for den norske delegasjonen som nå besøker USA. Dessverre.

Kronprins Haakon, eller Johnny fra Stovner som vi i mediene en gang kalte ham – for å vise hvor godslig og alminnelig denne unge representanten for vårt ærverdige kongehus var blitt – er på besøk i USA. Sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sørger han for å få det norske flagg til å vaie høyt hos de mektige ‘over there’. Næringsminister Vestre og olje- og energiminister Mjøs Persen (begge Ap) dro hjem for å pleie omikronet vårt, og godt er vel det.

Nuvel.

Avisen med det misvisende navnet Verdens Gang dekker selvsagt denne for landet så skjellsettende begivenhet. Vårt nasjonale nyhetsbyrå NTB (også et navn som vel må kunne kalles villedende) følger opp i nasjonens tjeneste. Her er ‘telegrammet’, in extenso:

Kronprins Haakon er for tiden på reise i Washington. Onsdag møtte han demokraten Nancy Pelosi, som er Speaker i Representantenes hus.

De to snakket blant annet om kongehuset og andre verdenskrig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt, som også deltok på møtet, (Ap) til VG.

– Kronprinsen fortalte om sin familie under krigen. Hvordan kongefamilien oppholdt seg her og den felles tradisjonen det representerer, sier hun til avisa.

Senere snakket kronprinsen og Pelosi mye om det de to landene har til felles, hvordan pandemien har preget Norge og klima, blant annet Norges store elbilandel, ifølge Huitfeldt.

Kongehuset skriver at kronprinsen også holdt en innledende tale ved seminaret «Arktisk vinter», som finner sted ved Norges ambassade i USA framover. Der var fokuset blant annet på klimaendringer og deres påvirkning på Arktis.

Pelosi leder Demokratene i Representantenes hus, og er nummer tre i presidentrekkefølgen. Hun har vært innvalgt fra sitt valgdistrikt i San Francisco i California i 33 år.

Også næringsminister Jan Christian Vestre og olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (begge Ap) var opprinnelig med på USA-besøket, men begge har reist hjem på grunn av koronasituasjonen. (NTB)

Hva Straffeloven angår, så må det i formildende retning anføres at Kronprins Haakon nærmest er forpliktet til å gjennomføre slike ‘promosjons-reiser’ til beste for kongeriket. Slik sett kan kanskje Straffelovens § 20 Skyldevne, annet ledd, komme til anvendelse:

Ved utilregnelighetsvurderingen etter annet ledd skal det legges vekt på graden av svikt i virkelighetsforståelse og funksjonsevne.

Vi kunne her ha fortsatt med en utilregnelighetsvurdering av de øvrige deltakerne ved den avbildede seansen, men overlater dette til våre lesere i trygg forvissning om at de innehar de nødvendige opplysninger til å kunne belyse problemstillingen fullt ut.

Fra det øvrige programmet kan Document med Den norske ambassaden i Washington som kilde, rapportere at Kronprins Haakon også sto for tenningen av årets julegran på Union Station i den amerikanske hovedstaden.

Ting gikk visstnok ikke like fullt på tverke, som det denne skjermdumpen kan gi inntrykk av.

Skjermdump fra den norske ambassadens direktesendte video av julegrantenningen i Washington DC, onsdag 8.12.21

God jul!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.