Kronprins Haakon prøvde forgjeves å håndhilse på Sriha da han besøkte moskeen al-Noor Islamic Center på Skui i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kronprins Haakon besøkte torsdag den terrorrammede Al-Noor Islamic Centers moské i Bærum.

– Det gjorde veldig sterkt inntrykk å være til stede, sa kronprinsen til NTB.

Haakon strakk frem hånden, men de hijab-kledte kvinnene i moskeen ville ikke håndhilse på Norges kronprins.

Kronprinsen ble tatt imot av representanter for Islamsk Råd Norge (IRN), Al-Noor-moskeen og Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H).

– Vi snakket om opplevelsen av det som har skjedd. De la vekt på tapet til familien som mistet en datter. De snakket også om hvordan vi sammen kan bygge et bra Norge i fremtiden, et samfunn hvor alle kan føle seg trygge, sa kronprinsen etterpå.

IRN trakk fram viktigheten av støtten fra kongehuset etter moskéangrepet.

– Vi setter stor pris på kronprinsens støtte og tilstedeværelse. Og vi setter ikke minst pris på dialogen vi har hatt med Slottet, som har vært helt fantastisk, sa styreleder Abdirahman Diriye i IRN.

– Terrorister, uansett hvilken hudfarge de har eller religion de tilhører, har ingen plass i samfunnet vårt, sa styrelederen.

Abdirahman Diriye i IRN har selvsagt helt rett, terror hører ikke hjemme hverken i Norge, Sverige, Danmark, Frankrike, USA, mot koptere i Egypt eller noe annet sted. Men hva med kultur- og religionskritikk i frihetens og likestillingens navn, har den noen gang drept? Nei. Derfor må den godeste Abdirahman Diriye i IRN og hans likesinnede tåle kritikk for blant annet den delen av islam som ikke likestiller kvinner med menn:

En sentral del av kongehusets rolle er å representere Norge og norsk kultur både hjemme og ute. Håndhilsing er en del av en urgammel skikk, der det å vise en utstrakt hånd med tom håndflate viste at den hilsende ikke bar sverd eller andre våpen. Håndhilsing viste at man kom med fredelige hensikter, og ønsket sine gjester velkommen. Historisk og kulturelt har håndtrykket signalisert likeverd mellom de to hilsende, og i den moderne verden ble hilsenen et symbol på tanken om frihet, likhet og brorskap mellom mennesker av begge kjønn.

Når de troende i Al-Noor Islamic Centers moské i Bærum åpenbart setter så stor pris på kronprinsens støtte og tilstedeværelse og den dialogen IRN har hatt med Slottet, «som har vært helt fantastisk» – er det ikke nærliggende å tenke «when in Rome, do as the Romans do»?

Men nei. Som NTB, uten videre refleksjoner, skriver:

Kronprins Haakon prøver forgjeves å håndhilse på Faiza (i midten) Fatima (.v.) og Sriha da han besøkte den terrorrammede Al-Noor Islamic Centers moské i Bærum.

NTB har publisert en rekke fotografier fra kronprinsens besøk, men med unntak av en åpenbart etnisk norsk kvinne og en jente som tok ham i mot, er det ikke mulig å se en eneste kvinne uten hijab.

Så avslutter vi med tusenkronersspørsmålet til Erna og Trine SG: Er det muslimhets å påpeke fakta?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂