Kvinnen som ikke ville håndhilse på kronprisen heter Zeliha Acar og er styremedlem i Islamsk Råd Norge (IRN). I juni stod hun frem på NRK som «krenket» fordi hun måtte vise ørene på passfotoet.

NRK presenterte henne i en videosnutt i juni som «Zeliha». Zeliha, som poserte foran en fotoautomat, var dypt krenket over at hun måtte vise ørene på passfotoet sitt. Såpass krenket at hun begynte å gråte, som Document rapporterte 25. juni.

På NRK fremstod hun som en tilfeldig muslim statskanalen hadde intervjuet. Men noen «tilfeldig muslim» er ikke Zeliha Acar. Hun sitter i Islamsk Råd Norges styre, og er i tillegg IRNs ungdomskoordinator.

Ingenting av dette opplyste NRK om.

Nå viser det seg at Zeliha er identisk med «Sriha», kvinnen som nekter å ta kronprins Haakons hånd på bildet fra Al-Noor moskeen i Bærum.

Igjen fremstår Zeliha som en «tilfeldig muslim». At hun nå kaller seg «Sriha» gjør det enda vanskeligere å forstå at hun representerer Islamsk råd.

Men dette er én og samme person. Fotograf Heiko Junge fra Scanpix sier til Document at han traff henne et par dager tidligere i samme moské. Hun sa da at hun var fra IRN, men oppgav ikke fullt navn. Da han fotograferte kvinnene under håndhilseseansen 22. august fikk Junge kun oppgitt fornavn: Faiza, Fatima og altså Sriha.

Trond Brækhus oppdaget sammenhengen. Han skriver på Facebook:

«Har du høyrt om Zeliha Acar? Det var kvinna som var intervjua av NRK i juni i år, ho som ikkje ville vise øyrene sine i passet sitt. Reportasjon gav uttrykk for at NRK snakka med ei tilfeldig kvinne som dei hadde funne utanfor ein passfoto-automat. Det kom aldri fram at ho jobba i Islamsk råd og blant anna hadde som oppgåve å jobbe for å få flest mogleg til å sende inn høyringsuttalelse mot den nye passlova. Svak journalistikk! NRK var her eit reint mikrofonstativ for islamsk råd. Ingen andre medier påpeikte den svake journalistikken til NRK, sjøl om denne saka var ein av dei mest diskuterte den veka.

No er vi i august og Zeliha Acar er igjen Norges mest omdiskuterte kvinne. Denne gongen fordi ho ikkje vil håndhelse på kronprinsen. Ingen finn nokon grunn til å nevne navn og stilling denne gongen heller.

Dama er utvilsomt dyktig! Ho har klart å sette dagsorden to gonger, og ingen stiller eit einaste spørsmål om kva agenda ho har og kven som er arbeidsgjevar. Det er akkurat som om kvinner blir uviktiggjort og usynleggjort straks dei dekker seg til i ærbødighet, ingen som bryr seg om å spørre kva dei heiter eller kor dei jobber, vi lar dei være statistar som går i ett med interiøret.»

Brækhus viser til at Islam Nets leder Fahad Qureshi bekrefter at kvinnen som ikke vil håndhilse er Zeliha Acar:

«Han er nok litt stolt av å ha ei «søster» i Islamsk råd som hjelper han med å fremme den aller mørkasta, skumlaste, dystraste og mest kvinnefiendtlege versjonen av i islam vi kan finne her til lands.»

Fahad Qureshi oppgir i en video-kommentar at Zeiha Acar var i moskeen «på vegne av Islamsk Råd Norge». På Facebook skriver han:

Etter det mislykkede terrorangrepet i Al-Noor moskeen i Bærum besøkte kronprins Haakon moskeen for å vise sin støtte til det muslimske samfunnet. Kronprinsen strakk ut hånden for hilse på den unge kvinnen Zeliha Acar. Hånden hans ble bare hengende i luften.

Saken vakte oppsikt og ble mye kommentert og diskutert, konstaterer Qureshi, som er særlig negativ til kritikken som har kommet fra andre muslimer:

Jeg har sett mange ikke-muslimer vise forståelse for den muslimske skikken med å ikke ta hverandre i hånden når man hilser. Og på den andre siden har jeg sett det hagle med kritikk mot søster Zeliha fra muslimsk hold. I den anledning vil jeg dele mine tanker, spesielt rettet mot den delen av det muslimske miljøet som nærmest har «lynsjet» denne unge søsteren for å ikke ha tatt tak i hånden til kronprinsen.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂