Sakset/Fra hofta

Skjermbilde fra NRKs sending Året med kongefamilien 2019

 

Etter et år med opplevd håndhilsenekt mot kronprinsen fra det salafistiske IslamNet-miljøet, introduksjon av sjamanen Durek og avsløringer av kronprinsessens kontakt med overgrepsdømte Jeffrey Epstein, velger kongehuset å formane det norske folk til å være rausere.

– Vi må forsøke å være så generøse og rause vi kan overfor alle de som kommer til vårt land, som ikke kjenner vår kultur. Det tror jeg er veldig viktig, sier dronning Sonja til NRK i forbindelse med programmet Året med kongefamilien 2019.

Timingen for formaningen kunne neppe vært dårligere, og med dette bryter kongehuset sedvanen for ikke å legge seg opp i de mest betente politiske temaene.

Rusleturen i hagen på kronprinsparets eiendom Skaugum i Asker illustrerer til fulle hvor langt fra gateplanet dronningen og kronprinsen befinner seg når de uttaler seg negativt om nordmenns vilje til generøsitet. Generøsitet på det individuelle plan foreligger allerede. Vi bor i et av verdens aller minst rasistiske samfunn, der folk gjør sitt ytterste for å inkludere og ivareta.

På det politiske plan er generøsiteten på grensen til galskap. Vi gir altfor mange mennesker tilgang til støtte- og velferdsordninger i et av verdens beste samfunn, og for mange tas det som et tegn på dumsnillhet og invitasjon til utnyttelse.

– Jeg tenker det er viktig at vi finner gode måter å være sammen på. Og at det kanskje ikke er et mål at vi skal bli absolutt helt like. At vi har et mangfoldig samfunn, sier kronprinsen til NRK.

I august besøkte kronprinsen Al-Noor-moskeen i Bærum.

– Hovedmålet mitt med å dra dit var jo at jeg skulle signalisere at vi i Norge står sammen mot terror. Og jeg opplevde også at de i moskeen og miljøet også var veldig opptatt av å ikke skape splid, men å bygge bro. Jeg opplevde det som et respektfullt møte fra begge sider.

Kronprinsen velger med dette å ikke ville forstå PR-stuntet fra landets trolig best organiserte radikale miljø.  Det ble senere avslørt at det salafistiske IslamNet-miljøet orkestrerte at den «tilfeldige» Zeliha Acar, styremedlem Islamsk Råd Norge og aktivist, nektet å håndhilse med kronprinsen for åpent kamera.

Det er ikke respektfullt å nekte å håndhilse på kronprinsen, det er grovt respektløst og et uttrykk for en kvinneforakt som er så intens at den nekter kvinner nærkontakt med det motsatte kjønn, til og med det kommende statsoverhodet. Den totale sosiale kontrollen skjer rett foran øynene på ham, og likevel lar kronprinsen dette stå som en opplevelse av brobygging.

– Vi vil jo at de som kommer og ikke er norske i hvert fall føler at de lever et verdifullt liv i Norge. At de er til nytte, og at de blir tatt hensyn til og at vi setter pris på det de gjør, sier dronningen til NRK.

Dronningen sier i praksis at det bare skal snakkes pent til innvandrerne slik at de føler seg verdifulle. Det nevnes ikke et ord om krav, ikke et ord om å tilpasse seg norske verdier. Det nevnes ikke et ord om takknemlighet, hverken i form av en takk til det norske folk for generøsiteten, eller i form av en oppfordring til innvandrermiljøet om å takke for hva Norge gir. I stedet mener dronningen at innvandringsdebatten er for hard og at de negative følgene av innvandring ikke bør fremheves.

– Vise gode eksempler på det som går bra! Ikke alltid trekke frem det som ikke fungerer, men det som bygger landet vårt sammen. Det tror jeg er det beste våpenet, sier dronningen.

Et kongehus som har invitert en sjarlatan inn i sine mest private stunder har frynsete omdømme allerede. De kongelige synes å foretrekke omgang med kjendiser og politikere med globalisering på agendaen, langt unna alminnelig hverdagsliv. Det sedvanlige upolitiske kongehuset fremstår med en tydelig politisk overbevisning. Det begynner å føles lenge siden vi hadde en folkekonge som var i kontakt med mannen i gata. Et kongehus som er politisk moraliserende overfor sitt folk blir ikke mindre frynsete i kantene. Det kan synes som om «Alt for Norge» ikke er så nærliggende for de kongelige lenger.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!