Kronprins Haakon og Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, på næringslivsfestival i San Francisco, mandag 15.april 2024, Foto: AP Photo/Jeff Chiu

Kronprins Haakon, statsråder og næringslivstopper er i USA denne uka for å snakke om grønn omstilling.

En norsk delegasjon med Kronprins Haakon i spissen har reist til USA for å ha samtaler om såkalt grønn omstilling.

NTB melder om saken.

Kronprinsen åpnet med å delta på et frokostmøte om temaet i San Francisco mandag formiddag.

Det er en by som er opptatt av sin såkalte grønne profil. Imidlertid har denne satsningen ikke ført til noen stor næringslivsutvikling  verken i byen eller i delstaten California.

Tvert imot har mange California-baserte selskaper rett og slett flyttet fra staten, og heller slått seg ned i stater som blant annet Texas.  Det er gjennomgående grunngitt med bedre rammevilkår for næringslivet. Den grønne satsningen virket her mot sin hensikt.

Samme kveld holder Kronprinsen åpningstale på næringslivskonferansen «Norway and California Business Festival» i samme by, ifølge Kongehusets program.

Andre temaer på rundreisen er problemstillinger rundt havvind, og elektrifisering av fergetrafikken.

Ingenting av dette er noe man har klart å få til å drive med lønnsomhet, verken i USA eller i Norge. Men det er uklart om den siden av saken blir tematisert noe videre under møtene.

Med på reisen er næringsminister Jan Christian Vestre og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung, i tillegg til en næringslivsdelegasjon.

Formålet med besøket er ifølge regjeringen å fremme næringssamarbeid innenfor grønn omstilling og digitalisering.

Ofte handler i praksis slike møter om såkalt grønt samarbeid om hvem som skal stikke av med de investerte og bevilgede pengene, og hvem som skal bli sittende igjen med tapene når det viser seg at prosjektene ikke er økonomisk drivverdige.

Den sedvanlige norske politiker-naiviteten er neppe de beste kort på hånden i en slik sammenheng.

Dette blir et slags moderne pyramidespill i grønn innpakning. Mange vil synes det er både trist og betenkelig at Kronprinsen benyttes som gissel i slike sammenhenger.

Men Kronprinsen studerte selv statsvitenskap i California på 1990-tallet, og setter uansett sikkert pris på et besøk på gamle tomter.

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.