Det er stor mangel på fengselsbetjenter. Drapsdømte «Kristian» frykter han kommer ut helt uforandret hvis han ikke får god nok oppfølging, skriver NRK. En fengselsbetjent mener kriminalomsorgen bare handler om oppbevaring.

Da «Kristian» var i 20-årene, drepte han en mann og soner nå i Romerike fengsel. Gjennom syv år har han sett en klar utvikling, og forholdene i fengselet er blitt verre. Det går bare nedover.

NRK har snakket med hovedtillitsvalgt Thomas Kahn og statssekretær John-Erik Vika (Sp), som begge er enige med Kristian. Den lave bemanningen har ikke bare konsekvenser for de innsatte. Også de ansatte kjenner det på kroppen gjennom vold og trusler. Mange blir utslitt og slutter.

Nok en løgn norske myndigheter forteller verden

Det er bare en måned siden kronprins Haakon, statsråder og næringslivstopper var på offisielt besøk i USA, og slike historier ble ikke delt med Californias guvernør Gavin Newsom.

For politikere og myndigheter har klart å lure en hel verden, som tror at fengselssystemet er vilt bra, akkurat som helsevesenet, ytringsfriheten, pressefriheten, lykkeligheten og alt annet som det er typisk norsk å være god på.

På tapetet var en avtale om klimasamarbeid, møter om utfordringer innen grønn omstilling og, ikke minst, hva California og USA kan lære av norsk kriminalomsorg, skrev TV 2 i april. Artikkelens overskrift: Guvernør hyller Norge: – Nivået er vilt bra

 I møte med kronprins Haakon skryter guvernøren den norske modellen til himmels.

–  Vi er mer enn inspirert. Nivået av bevissthet i den norske modellen er vilt bra, sier Newsom når han tar imot kronprinsen og næringsministeren til et besøk i San Quentin-fengselet.

Document har tidligere skrevet om guvernør Newsoms fengselsreform inspirert av Norge, og det legges stort fokus på det som kalles recidivism, dvs. tilbakefall.

I tiår har den ligget på 20 prosent, forteller de oss. I virkeligheten er dette skryt som skjuler store mørketall.

Norsk fengselmodell testes i California, men skrytetall kan skjule stort tilbakefall

Men det er ikke bare Norge som bevisst lyver for å vise frem en fengselsreform som ikke stemmer med virkeligheten. Omvisningen var nøye planlagt for ikke å avdekke de vilt dårlige forholdene som eksisterer i et av USAs mest beryktede fengsler, og som faktisk er blitt verre etter at guvernøren startet sin fengselsreform bygd på Norges modell.

Som da Newsom ryddet opp i San Franciscos gater

Newsom ga den norske delegasjonen en begrenset omvisning i San Quentin, skriver Beige Luciano-Adams i Epoch Times.

– Delegasjonen fra Norge så likheter mellom fengslet i California og i hjemlandet, mens innsatte sa at gjestene ikke fikk se alt.

Guvernøren har omdøpt delstatens eldste fengsel til San Quentin Rehabilitation Center (rehabiliteringssenter). Han har gjort den til et forbilde for Californias reformarbeid, etter modell av det norske fengselssystemet, skriver Luciano-Adams.

Under en pressekonferanse undertegnet Newsom, Norges kronprins Haakon og næringsminister Jan Christian Vestre en intensjonsavtale som gjaldt ren energi og avkarbonisering, og ga en felles uttalelse som berørte strafferetts- og fengselsreform.

På spørsmål om hva han syntes om San Quentin, sa Vestre:

– Jeg synes det er et godt eksempel på hvordan vi gjør fremskritt og hvordan reformene faktisk fungerer, og hvordan folk kan få håpet tilbake.

Vestre bemerket at delegasjoner fra Californias strafferettssystem har besøkt Norge for å lære om landets fengselsmodell, i et pågående forsøk på å etterligne landets vellykkede reformer, skriver Luciano-Adams. Hun forteller at i Norge fokuseres det på rehabilitering og restorative justice, snarere enn straff – noe som har redusert andelen tilbakefall til misunnelsesverdige nivåer, skriver Epoch Times.

Ifølge Kriminalomsorgen er restorative justice «en gjenopprettende prosess» som benyttes for å håndtere konflikter og uenigheter – og har som mål å rette opp mest mulig av den skaden som er skjedd.

– Når vi besøker fengslene våre og San Quentin, er det så mange likheter, sa næringsminister Vestre.

Det tviler jeg på, sa Patrick «Jimmy» Kitlas til Epoch Times. «Jimmy» soner i San Quentin for drap og forteller at han så delegasjonen i forbifarten da Newsom hilste på innsatte i kantinen.

De var bare på rundtur i Donner Unit, en avdeling som kalles for «Earned Living Unit», som gir innsatte med god oppførsel bedre forhold uten disiplin. Mange står på venteliste for å bli overført til denne avdelingen:

– Det er enerom der og veldig åpent. Dét var deres totalopplevelse. De kom ikke inn i vår bygning eller den andre bygningen, der alle sitter i dobbeltceller og det er kaos.

Hector Bravo, en tidligere løytnant og informasjonsansvarlig ved California Department of Corrections and Rehabilitation, var like skeptisk og kalte opptrinnet for et dog and pony show.

Han sa at opptrinnet ikke var annerledes enn da Newsom ryddet opp i San Franciscos gater for den kinesiske delegasjonen og kommunistpartiets leder Xi Jinping, og refererte til en bemerkelsesverdig vellykket innsats i fjor for å rydde langstrakte leirer for hjemløse og langere som utilslørt solgte narkotika på åpen gate:

– Jeg er sikker på at de i San Quentin bare tar dem med til en bestemt luftegård som allerede er klargjort på forhånd, at de bare slipper ut de innsatte som oppfører seg ordentlig, og at bare lederne er der. Så det er et stort show.

Ifølge Jimmy besøkte delegasjonen fengselets dødsceller, som også har enerom, og som myndighetene for tiden er i ferd med å tømme, ettersom de overfører dødsdømte innsatte til fengsler rundt om i delstaten.

Han forteller at i avdelingene delegasjonen ikke besøkte, er klaustrofobiske køyesenger normen:

– Du har bare en halv meter bevegelsesrom inne på cellen. Du kan ikke engang ha dyr i disse cellene.

Hvis delegasjonen hadde gått til avdelingen der Jimmy soner, ville de sett gamle tobakks- og avføringsflekker på veggen som drypper ned fordi de ikke rengjør disse veggene.

Jimmy sa også at det var flaks at dignitærene ikke fikk en omvisning på kjøkkenet:

– Inne i ovnene våre finner de rottelort og fugleskitt, og inne i dampgrytene våre, der de tilbereder maten og rengjør kjøkkenutstyret vårt, bor det fugler, rotter og kakerlakker.

– Det finnes fugler som bokstavelig talt lever hele livet, formerer seg og dør inne på kjøkkenet vårt. De flyr ikke ut i friluft.

Guvernøren har foreslått å bruke 360 millioner dollar på å forvandle det 170 år gamle fengselet til et rehabiliteringssenter, men noen mener at institusjonens nedslitte infrastruktur har blitt ignorert, skriver Luciano-Adams videre.

I et forsøk på å reformere og redusere befolkningen og utgiftene i Californias enorme fengselsvesen har delstaten i løpet av det siste tiåret valgt å nedprioritere sikkerheten og integrere ulike grupper som rivaliserende gjengmedlemmer, gjeng-avhoppere, dødsdømte og seksualforbrytere i de samme anstaltene.

Selv om de fleste kritikerne er enige i at intensjonen med de norske reformene er prisverdige, mener de at en politisert og tilfeldig tilnærming der direktiver ovenfra og ned har blitt anvendt på en helt annen befolkning (enn i Norge). Luciano-Adams beskriver det som en katastrofe i sakte film.

Resultatet, ifølge både tidligere og nåværende innsatte og fengselsansatte som The Epoch Times har intervjuet, har vært eskalerende kaos og vold – også i San Quentin. Integreringen av gjengledere i vanlige fengselsgårder har ført til et annet nivå av vold.

Data fra delstatens kriminalomsorg viser at selv om antall innsatte i fengslene har sunket jevnt og trutt, har det vært en gjennomsnittlig økning på over 40 prosent i antall voldsanmeldelser. Disse inkluderer overfall, mishandling og seksuelle overgrep.

Hector Bravo, som ikke har troen på reformen, sa til Epoch Times at kriminalomsorgen plages med alvorlige problemer og at det så langt har vært ni drap innenfor Californias fengsler i 2024.

Bravo pekte på de nylige angrepene på ansatte ved ulike anstalter som kriminalomsorgen har rapportert om på sine nettsider.

– Antallet angrep på ansatte øker. Antallet drap på innsatte øker. Dødelig bruk av makt øker. Ukentlig skjer det et drapsforsøk på en politibetjent. Det er ikke normalt, det er ikke ok – det er ekstremt, sier Bravo.

– Det er alt annet enn reformativt.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.