Kong Harald besøkte tirsdag faktisk.no i Pressens hus. Kongen og kongehuset kobler seg dermed opp til en desinformasjonskrig som omfatter dagens makthavere. Det er en risikabel strategi som kan slå tilbake på kongehuset. Kongehuset skal være hevet over politikk, men går her rett inn i en krig om hvem som har rett til sannheten i vestlige samfunn.

I forbindelse med uteblivelsen av kondolanser til Israel etter 7. oktober sa kong Harald at det ikke var han som bestemte. Vi vil tro at noe av det samme gjelder i dette tilfelle. Noen bestemmer at kongen som «velsigne informasjonsvåpnene». Faktisk.no har vist seg som intervensjonister for Kina i covid-19-pandemien, mot Israel etter 7. oktober og mot høyresiden og Trump.

Faktisk.no eies av de store mediehusene. Det finnes lignende faktasjekkere i de fleste vestlige land, og de har samme oppgave: Skap en forestilling om at hovedstrømsmediene vet hva som er falsk og sant. Det har gjentatte ganger vist seg at dette er begreper som er våpen i en ideologisk krig.

Da Vesten gikk til krig i Afghanistan og senere Irak, het det at man skulle påvirke muslimske hjerter og hoder. Den kampen ga man opp. I stedet vil man påvirke hodene til egne innbyggere, og det skjer ved hjelp av organisasjoner ingen har hørt om før: stiftelser, organisasjoner, foreninger med generelle navn som er koblet opp mot myndigheter. De bemannes av «eksperter» og «forskere» ingen har hørt om før. Men vi skal tro på det de sier. Mediene kommer med verdivurderinger. De forlanger at vi skal «tro». Dette er nytt. De er ikke lenger uavhengige, men inngår i det vi nå vet er en sikkerhetsstruktur.

Norge fikk nylig en lov som gjør det mulig å tiltale norske borgere for å være påvirkningsagenter for en fremmed makt. Det er Russland som er den mest sannsynlige kandidaten.

Selv ikke under den kalde krigen var det slike lover. Da nøyde man seg med spionasje.

Hvordan skal man bevise påvirkning? Denne loven er konstruert på skroget av Russiagate i USA, som viste seg å være et falsum, en konspirasjon betalt for av Hillary Clinton. Norske medier har ikke fått seg til å avsløre dette forsøk på å stjele valget i 2016, slik de heller ikke har dekket all svindelen i 2020.

Norske myndigheter og medier vil være den flinkeste gutten i klassen også når det gjelder integrering i den administrative og dype staten.

Kong Harald og kronprins Haakon besøkte tirsdag Faktisk.no-redaksjonen, som avslører påvirkning og desinformasjon rettet mot nordmenn.

Kampen mot løgn og falske nyheter var noe kongen tok opp flere ganger i fjorårets nyttårstale. Da understreket han viktigheten av å snakke sant og påpekte at vi ikke kan ta fred og frihet for gitt.

Faktisk.no ble etablert i 2017 som Norges eneste uavhengige faktasjekkorganisasjon. Den er eid av flere medier og har kontor i Pressens hus i Oslo.

Kongen og kronprinsen ble mottatt av ansvarlig redaktør Stian Eisenträger i Faktisk.no og Oslos ordfører Anne Lindboe.

Under tirsdagens besøk fikk kongen og kronprinsen blant annet høre hvordan Faktisk.no jobber med å verifisere nyheter fra krigene i Ukraina og Gaza. (NTB)

Bare begrepet falske nyheter er problematisk for pressens rolle. Alle vet at noe som kan være falsk en dag, viser seg å være sannhet neste.

Men måten man bruker ordet desinformasjon og misinformasjon, er noe mye mer enn enkelthistorier. Det er hele systemer. Myndighetene sier: Stol på oss!

Man forsøker rett å slett å ta patent på virkeligheten.

Men det er betydelig motstand der ute. Tidligere PST-sjef Hans Sverre Sjøvold omtalte dette som «anti-statlig» virksomhet, et begrep som er som tatt ut av det gamle DDR.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.