Sjaman Durek Verrett mener flere kongefamilier bør ta et oppgjør med rasisme, slik han mener prins Harry og kong Harald har gjort.

– Jeg tror prins Harry har rett og er veldig glad for at han sier det offentlig. Jeg har snakket om dette i lang tid og ingen har lyttet til meg, sier Durek Verrett til VG.

Prins Harry berømmet den norske kongen for å ha uttalt seg til forsvar for prinsesse Märtha Louises forhold til Durek Verrett i et intervju med TV-kanalen ABC.

Prinsen ønsker å gå foran i kampen mot rasisme.

Kong Harald har bedt om at den «bevisste og ubevisste rasismen» må stoppes.

– Verden må vite hvilken fantastisk og fremtidsrettet konge Norge har som kjemper mot rasisme og står opp for meg. Nå må andre kongelige familier også starte å snakke om rasisme. Det gir en stor mulighet for endring, sier Verrett, og legger til:

– Ingen i norsk presse har tatt opp det kong Harald har sagt om rasisme, fordi ingen tror at dette er nyheter. Men dette er jo virkelig den største nyheten som finnes i verden, sier Verrett.

Sjaman Durek Verrett: – Jeg er utsatt for grov rasisme

På nyttårsaften gikk prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett ut på sine Instagram-kontoer og kritiserte norsk presse for ikke å ha gitt nok oppmerksomhet til kong Haralds utsagn om rasisme.

I en pressemelding paret publiserte 8. november i fjor, het det blant annet:

«De rasistiske holdningene Durek Verrett har vært utsatt for, spesielt på sosiale medier, tar vi sterk avstand fra. Det er en styrke at Kongehuset reflekterer det etniske mangfoldet som finnes i Norge.»

Sjamanen sier han ønsker å lære folk om rasisme.

– Jeg er ikke opprørt over de som har opptrådt rasistisk overfor meg, men jeg ønsker å bistå med skolering for at de skal forstå at dette ikke handler om hudfarge, men at vi må finne måter å forstå hverandres kultur på, sier Verrett.

Han mener at det norske folk ikke vet hva rasisme er.

– I Norge later mange til å tro at så lenge du ikke bruker «n-ordet» så finnes ikke rasisme. Det er jo ikke sant. Rasisme kan finnes i mennesker, selv om de ikke selv ser innser det, mener Verrett.

Den kommende svigersønnen til kong Harald mener det norske samfunnet er rasistisk, og at sågar utlendinger forsøker å tilpasse seg dette for å «komme inn i varmen».

– Det er også fargede mennesker i Norge som later som om det ikke finnes rasisme, slik at de kan passe inn i det norske samfunnet. Jeg forstår selvsagt dette, men det tilfører ikke kampen mot rasisme noe, sier Verrett.

Verrett sier han føler seg elsket og akseptert av kong Harald, og at prins Harry og prinsesse Märtha er to som virkelig forstår hva rasisme egentlig er.

– Det gjelder også for Märtha. Å kunne fortelle foreldrene om rasisme hun selv har erfart og har måttet kjempe mot gjennom forholdet sitt med meg. Jeg vil rose både prins Harry og prinsesse Märtha for å være bevisste på følgene av sine hjerters valg. De har førstehånds erfaring i hva rasisme handler om fra ulike sider, avslutter sjamanen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.