Den nye regjeringen er på plass, med svake, faglig kunnskapsløse og uerfarne statsråder på viktige poster. Kobbelet av klimaaktivister og pressgrupper gnir seg i hendene. De ser for seg en lett match fremover.

Ikke før har Erna Solberg presentert sin nye regjering, så er posisjoneringen og utspillene i gang på sidelinjen. Det er mange grupper som vil få presset gjennom sin agenda – overfor de ulike statsrådene.

Ikke minst gjelder det de såkalte grønne interessegruppene og organisasjonene, som hevder at de skal «redde jorda» fra en påstått menneskeskapt klimakrise.

Allerede før de nybakte statsrådene hadde fått satt seg til rette i sine stoler, var NRK på pletten med å intervjue kravstore representanter for den blomstrende klimapropagandanæringen. Dette var selvsagt førsteprioritet for NRK, fremfor å kommentere «uvesentlige» sektorer som finans, kunnskap, samferdsel, næring eller noe annet. Klima og miljø først, altså.

 «Hva slags klimapolitikk får vi nå som FrP går ut av regjering?»,

er det sentrale spørsmålet åpenbart hele Norge dirrer i spenning etter å få besvart. Det er nå eller aldri for hele jorda.

Det er lederen for Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg», som får være fasit for dette. Ikke overraskende er hun positivt innstilt til at et visst parti nå er ute:

      «FrP har vært en bremsekloss når det gjelder både klima- og naturpolitikk», kan hun fortelle.

Hun tror den nye regjeringen gir «mer handlingsrom for en god klima- og miljøpolitikk».  Hun mener også Høyre burde tatt et større ansvar og ledet an i klimapolitikken. Hun er i likhet med ca. 100 % av alle andre klimaaktivister «ikke fornøyd med det som gjøres», noe det er grunn til å tro vil være status uansett hva og hvor mye som «gjøres».

Lundberg er tilfreds med at Sveinung Rotevatn overtar som Klima- og miljøminister etter Ola Elvestuen, og regner med at han vil fortsette det «gode arbeidet» til Elvestuen.

Rotevatn er kanskje i enda større grad en politisk «broiler» enn sin forgjenger Elvestuen, og har kun noen måneders yrkeserfaring utenfor politikken (advokatfullmektig i 2017). Han er utdannet jurist, hvilket ikke gir utpreget innsikt i de naturvitenskapelige fagområder som omfattes av klimaspørsmålet. I så måte hjelper det heller ikke nevneverdig at han har vært aktiv i Noregs Mållag.

Men i likhet med sin forgjenger, eks-fotomodell Elvestuen, lar han seg ikke begrense av syltynn kunnskap når han skråsikkert doserer om den angivelige klimakrisen og vitenskapen omkring denne. Der har de to venstre-politikerne mye til felles med  klimastreikende skolebarn. Det er et trist syn for alle som mener at kunnskap, og ikke ukunnskap, bør ligge til grunn for viktige politiske avgjørelser.

Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet presiserer overfor NRK at Norge i 2020 skal legge frem en plan for å halvere CO2-utslippene innen 2030. Det er tydelig at hun forventer at Rotevatn sørger for å få fart i dette arbeidet. Hun ser også for seg at Rotevatn skal stå på pinne for å fremme hennes synspunkter med hensyn til internasjonalt naturmangfold fremover.

Hun liker godt at Tina Bru fra Høyre har overtatt som Olje- og energiminister etter Sylvi Listhaug.

 «Nå har klimapolitikken tatt kontroll over oljepolitikken, mens det tidligere var motsatt, sier hun.

Man aner at hun underforstått sier at «klimabevegelsen» har tatt kontroll over oljepolitikken. Alle som er opptatt av norsk verdiskapning og velferd, bør med bekymring tenke over hva som ligger i det.

«Vi vet at Tina bru har en helt annen klimapolitikk enn Sylvi Listhaug», sier Lundberg.

Det er lett å forstå at hun ser frem til en «god dialog» med den nye ministeren. Hun legger til at

«det er viktig at man lar naturvitenskapen gjelde, fremfor oljepolitiske hensyn».

Det er et åpent spørsmål hva hun legger i begrepet «naturvitenskap». Svært lite av det klimabevegelsen står for, har noe med det fagfeltet å gjøre, med mindre man definerer lettvinte slagord og udokumenterte påstander som «vitenskap».

I intervjuet på NRK snakker Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet om hva hun forventer at Norge nå skal gjøre med de nye ministrene på plass:

«Man er nødt til å kutte utslipp overalt», slår Lundberg fast.

Hun konkretisere ikke hva de norske kuttene konkret skal føre til. Hva har de egentlig å si, i rene tall? Svaret er tilnærmet lik null, og det er kanskje grunnen til at dette aldri presiseres noe nærmere. Nordmenn skal innbilles at vårt bidrag er «avgjørende».

Det er tydelig at man fra klimabevegelsens side nå ser for seg at man har fått et par villige nikkedukker til å lede de departementene som styrer med klimarelaterte spørsmål. Forventningene til mer «handling» er derfor store.

Spørsmålet i første omgang er hvor mye Erna Solberg og den øvrige regjeringen vil tillate av hodeløs aktivisme fra de nye lederne av departementene for klima & miljø og olje & energi.

Dernest er spørsmålet hvor nye motstand partier som FrP, Senterpartiet og til en viss grad Arbeiderpartiet kan mobilisere i Stortinget for å stanse de uansvarlige og samfunnsdestruktive  påfunn som måtte komme i form av «klimatiltak».

Man kan uansett håpe at de nye statsrådsjobbene vil fungere som en brutal form for voksenopplæring for Sveinung Rotevatn og Tina Bru.

«Den Gud gir et embete, gir han også forstand», heter det i et gammelt, tysk ordspråk.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂