Frp-leder Siv Jensen advarer Høyre mot å dreie mot venstre etter Frps sorti fra regjeringen. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen advarer Høyre mot å begynne å etterape Miljøpartiet De Grønne i klimapolitikken.

– Hvis Høyre mener det er MDG som er målestokken for klimapolitikken, så er det et ærlig valg. Men det er et veldig dårlig valg, sier Siv Jensen til NTB.

Hun mener det er grunn til bekymring etter at Oslo Høyre i helgen gikk inn for å verne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot konsekvensutredning og oljeutvinning.

– Jeg mener dette bidrar til å skape usikkerhet om hva Høyre kommer til å mene i oljepolitikken framover.

«Et varsku»
Frp-lederen understreker at Oslo Høyre bare er ett fylkeslag. Hva Høyres landsmøte til slutt går inn for, er mye viktigere.

Men partiet må velge en retning.

– Hvis Høyre nå blir trukket mot venstre, så er det et varsku. Jeg tror ikke det er det ikke-sosialistiske velgere vil ha. De vil ikke ha mer venstreorientert politikk, sier Jensen.

– Jeg ville ha vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger, sier hun.

Strategiseminar
Mandag var Frps sentralstyre samlet til strategiseminar på Gardermoen. Jensen forteller at seminaret har vært planlagt lenge, men at det fikk en ny karakter etter at Frp i forrige uke trakk seg ut av regjeringen.

Ifølge henne er det en ny «frihetsfølelse» som nå preger partiet.

– Jeg kjenner på utrolig mye begeistring og gleder meg veldig til det arbeidet som ligger foran oss, sier Jensen, som selv ligger an til å bli parlamentarisk leder for Frp på Stortinget.

På spørsmål om hva hun syns om nestleder Sylvi Listhaugs utspill om at å gå ut av regjeringen har vært som å slippe ut av fengsel, svarer Jensen likevel at hun nok ikke ville ha brukt akkurat de ordene.

Ingen budsjettgaranti
Når det gjelder spørsmålet om budsjettsamarbeid, vil ikke Jensen garantere noe som helst.

– Vi er opptatt av å få mest mulig gjennomslag. Så er det naturligvis sånn at hvis regjeringens budsjettforslag ikke har dreid for mye mot venstre, så vil vi gjerne sette oss ned og forhandle om det, sier Jensen.

– Vi må først forhandle og se hva gjennomslagene blir. Men politikken må bevege seg i riktig retning, advarer hun.

Markeringsbehov
Jensen har også merket seg signalene fra den nye klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), som har varslet en grønnere profil etter Frps sorti.

Men det viktigste er hva regjeringen gjør i praksis.

– Nå er det mange nye statsråder som har behov for å markere seg litt. Men statsråder opererer ikke som selvstendig næringsdrivende. De er en del av et kollegium, beslutningene tas i regjering, sier Jensen.

–Det er ikke slik at Rotevatn nå bestemmer hva slags klimapolitikk regjeringen skal føre. Det er det regjeringen som gjør, sier hun.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂