Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg mener klimatoppmøter kun er et «forum for grønnvasking».

Den 19 år gamle verdensberømte klimaaktivisten mener klimatoppmøtene hovedsakelig blir brukt av ledere og folk med makt til å få oppmerksomhet. Hun er tilhenger av dramatiske og øyeblikkelige endringer, ikke gradvise tiltak.

– Jeg skal ikke reise til COP27 av flere grunner, men plassen gitt til sivilsamfunnet er ekstremt begrenset i år, sa hun.

I forbindelse med lanseringen av sin nye bok i London søndag, mente Thunberg at klimatoppmøtene kun brukes til ulike former for grønnvasking.

– De blir ikke brukt til å endre systemet, men for å oppfordre til gradvis framgang. Så sånn det er nå, fungerer egentlig ikke toppmøtene, med mindre vi bruker dem som en mulighet for mobilisering, sa Thunberg.

Guterres: – Prioriter klima eller opplev undergangen

Hun brukte anledningen til å på nytt oppfordre folk til å engasjere seg mer drastisk i klimasaken, og sa at tiden er inne for dramatiske endringer.

– For å endre ting, trenger vi alle. Vi trenger milliarder av aktivister, sa Thunberg.

Kong Charles og Storbritannias nye statsminister Rishi Sunak, reiser heller ikke til toppmøtet i Egypt, men av helt andre årsaker.

Kong Charles, som lenge har engasjert seg for saker rundt klima- og miljø, vil ifølge en uttalelse fra Buckingham Palace i stedet samle over 200 internasjonale bedriftsledere, beslutningstakere og frivillige organisasjoner til et klimaarrangement i forkant av toppmøtet i Egypt.

 

Kjøp Kents bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.