– Hvis vi ikke får slutt på bruken av fossilt brensel, vil det være en «dødsdom» for millioner av mennesker verden over, advarer den svenske klimaekstremisten Greta Thunberg, som oppfordrer politikerne til å ta mer ambisiøse grep.

– Det vil være umulig for oss å holde oss til 1,5-gradersgrensen uten en rask og rettferdig utfasing av fossilt brensel, sa Thunberg på en pressekonferanse.

Hun refererte til Paris-avtalen om klimaendringer fra 2015, der verdens ledere forpliktet seg til å kutte klimagassutslippene tilstrekkelig til å hindre at temperaturen på jorden stiger med mer enn 1,5 til 2 grader.

– Hvis vi ikke gjør det, vil det være en dødsdom for utallige mennesker, sa hun i forbindelse med de FN-ledede klimaforhandlingene i Bonn.

– Det er allerede en dødsdom for utallige mennesker som lever i klimakrisens frontlinje, la hun til.

Forskere og klimaaktivister tar til orde for en raskere utbygging av fornybar energi og en utfasing av olje, kull og gass, siden disse energikildene står for en betydelig andel av klimagassutslippene, skriver nyhetsbyrået AP.

Greta Thunberg avslutter skolestreik – er ferdig med skolegangen

De ønsker at verdens ledere skal bli enige om å fase ut fossilt brensel under FNs klimaforhandlinger i Dubai, eller COP28, i slutten av 2023, etter å ha mislyktes på toppmøtene i Glasgow i 2021 og i Sharm El-Sheikh i 2022.

Men de store olje- og gasseksportørene er ivrige etter å flytte fokuset lenger nedstrøms, og hevder at verden kan redusere karbonutslippene uten å kvitte seg med de fossile brenslene som genererer dem.

Aktivister er uenige i dette og er også bekymret over valget av en oljegigantsjef til å lede klimatoppmøtet COP28 i De forente arabiske emirater fra 30. november til 12. desember.

Den kenyanske klimaforkjemperen Eric Njuguna sa på pressekonferansen i Bonn at utnevnelsen av Sultan Al Jaber, sjefen for Abu Dhabi National Oil Company, til å lede klimaforhandlingene i Dubai er som å la «en mygg lede kampen mot malaria».

Dr. Jaber erkjente i forrige uke at en reduksjon i bruken av fossilt brensel er «uunngåelig».

Men han forsvarte COP28-veikartet, som riktignok inneholder et «globalt mål om å tredoble bruken av fornybar energi, doble energieffektiviteten og doble bruken av ren hydrogen innen 2030», men ikke noe eksplisitt løfte om å stanse fossilt brensel.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.