Afghanere i Stockholm. Stillbilde: Roger Sahlström.

En svensk politiker tar et sterkt oppgjør med det han kaller løgn om hvor bra det går med utdanning og jobb for unge afghanske innvandrere. Under 1 prosent av den aktuelle gruppen har jobb. Hele prosjektet fremstår som totalt mislykket.

Det er den frittalende politikeren Hanif Bali fra Moderaterna som ifølge Fria Tider har sett seg lei på skjønnmaling av innvandrere. Han sikter spesielt til ungdommer (i hovedsak unge menn fra Afghanistan) som fikk lov å bli i Sverige som følge av «gymnasieamnestiet».

Dette var en særlov som gjorde at de aktuelle ungdommene fikk bli i Sverige til tross for at de ikke oppfylte kravene til oppholdstillatelse. Men det var én betingelse knyttet til det hele, nemlig at de måtte fullføre gymnaset og så få seg jobb. Det var en del debatt i Sverige om denne loven, som mange mente var «for streng».

Hanif Bali påpeker at opplegget har vist seg ikke å fungere i det hele tatt. Slik han presenterer det som har skjedd, fremstår ordningen som en fullkommen fiasko på alle måter.

–  Ytterst få av de så kallade gymnasieafghanerna har lyckats skaffa ett varaktigt jobb, hävdar Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali i sociala medier.

Han presiserer:

– Av de ca 7.000 avslagsmigranter som fick gymnasieamnestin har endast 68 st lyckats få ett varaktigt jobb, och efter 5 år i landet har 5.800 fortfarande inte avklarat sina gymnasiestudier.

Ändå beskrivs de av alla amnestiförespråkare som att de har ‘utbildning och jobb’. Ren lögn», skriver han på Twitter.

Nå som disse lite oppløftende tallene er på bordet, vil enkelte partier like godt endre de opprinnelige betingelsene slik at de unge afghanerne får bli i Sverige uansett. Centerpartiet skal være blant disse, ifølge Fria Tider.

Under torsdagen meddelade Centerpartiet att man ska försöka smussla fram uppehållstillstånd till afghanska män genom att ändra i utlänningslagen.

Detta eftersom många inte kommer få stanna genom gymnasielagen.

Det skal innføres en ny regel som sikrer opphold selv om man ikke har klart å få orden på verken utdanning eller jobb som forutsatt:

Partiet och regeringen tänker införa en «ny humanitär skyddsgrund», där invandrare ska få stanna på grund av bland annat sjukdom eller för att de vistats länge i landet.

Her skal det være snakk om en svært liberal løsning som i praksis vil gi de fleste rett til å bli i Sverige:

Moderaternas Hanif Bali er ifølge den samme avisen kritisk til alle som påstår at de afghanske mennene er lønnsomme for Sverige. Han kaller rett og slett disse amnestitilhengerne «lögnare».

Dette har blitt en viktig markeringssak for det tidligere nokså innvandringsvennlige Moderaterna, et parti som nå fremstår med en betydelig strengere tone på området.

Maria Malmer Stenergard er «migrationspolitisk talesperson» for partiet, og er lei av å se hvordan disse ungdommene uten rett til opphold får fortsette å klamre seg fast i landet, med hjelp av venstrevridde partier. Hun sier ifølge Aftonbladet blant annet dette om  saken med «gymnasieafghanerne»:

– Att bevilja en ytterligare gymnasieamnesti skulle sända en signal om att i Sverige är det inte skyddsskäl som avgör om du får stanna – utan hur länge du kan motsätta dig en utvisning. Det kommer omöjliggöra stora delar av myndigheternas återvändandearbete och öka invandringen.

 

Tid for julegaver, du finner dem hos Document: 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.