Nytt

Björn Söder i Riksdagen.

Partiledelsen til Moderaterna  møter motstand fra sine egne med den fortsatte utfrysingen av Sverigedemokratene i Riksdagen. De mener prinsipprytteriet har gått ut på dato.

Partiledelsen vet at boikottlinjen ikke lenger har samme støtte som før. Den forsøker derfor å mørklegge vedtak som fattes.

Fredag ettermiddag ble riksdagsgruppen på 70 orientert av partileder Ulf Kristersson og parlamentarisk gruppeleder Tobias Billström. De orienterte om hvordan partiet skulle stemme over valg av taleman (president) for Riksdagen mandagen.

Men de fortalte ikke resten: De fortalte ikke om at de hadde avtalt med Centern og Liberalerna ikke å støtte SDs kandidat til visepresidentposten.

– De ”glömde” då att informera gruppen om att man kommit överens med alliansen att neka SD ordförandeskap i utskotten och att man kommit överens om att avstå voteringen vad gäller andre vice talman, säger en moderat riksdagsledamot.

Da gruppen fikk høre hele sannheten søndag ettermiddag var det flere som ble forbannet.

Hanif Bali ledet an i kritikk av partilinjen og knapt noen støttet Tobias Billström.

Han ga uttrykk for at de var enig i sak, men hadde inngått en avtale med Centern og Liberalerna. De hater SD like mye som venstresiden. Men flere og flere begynner å gå lei dette spillet blant Moderaterna.

Enligt Expressens uppgiftslämnare ska gruppledningen då ha uttryckt att den ”höll med i sak, men att detta var en eftergift till Centerpartiet och Liberalerna”.

SD:s kandidat till posten som andre vice talman, Björn Söder, förlorade den första omröstningen mot Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve med röstsiffrorna 80-147.

I den andra och tredje omgången blev siffrorna 82-149. Därmed stod det klart att 20 riksdagsledamöter som inte tillhörde Sverigedemokraterna ändå röstat för Björn Söder.

Et borgerlig parti stemmer heller på en kommunist enn en SD’er. Dette skurrer kraftig i mange Moderaters ører.

Ifølge kildene ville flere stemt på Söder, men de turde ikke fordi fotojournalister følger med gjennom telelinser hva de stemmer.

Formannsnekten er kanskje vel så alvorlig for SD. Det betyr at partiet nektes innflytelse. Hvordan kan Moderaternas ledelse tro at SD skal gi dem støtte med en slik politikk?

 

Internt bråk i M inför valet av andra vice talman – flera ville stödrösta på SD