Sveriges energistatsråd Anders Ygeman (S). Foto: Claudio Bresciani / TT / scanpix

Da statsminister Erna Solberg påpekte at svenske nynazister marsjerer i norske gater ble den svenske statsråden Anders Ygeman provosert. Så provosert at han pekte på Frp og Sylvi Listhaug – og Breivik.

Solberg bør se seg selv i speilet, mente Ygeman:

«Gjerne norsk-svensk samarbeid, men regjerer man med Fremskrittspartiet og har utnevnt Sylvi Listhaug til minister to ganger så kanskje man skal se seg selv i speilet før man ser over landegrensen», skrev den sosialdemokratiske energistatsråden på Twitter.

Både fra svensk og norsk hold rettes det nå skarp kritikk mot Ygeman etter angrepet på Solberg og hennes regjering.

Sverigedemokraternas gruppeleder Mattias Karlsson sier at Ygeman indirekte kaller Solberg en nazi-kollaboratør:

– Indirekt säger han ju därmed också att 15 % av vårt broderfolk, vårt kanske närmast allierade land i världen, är nazister och att Norges statsminister är en nazi-kollaboratör.

– En håpløs avsporing, seier Henrik Asheim (H).

Erna Solberg uttalelser om svenske nynazister på norgesvisitt falt på en pressekonferanse i Arendal mandag.

– Når nynazister marsjerer i norske gater, både i Fredrikstad og i Kristiansand, er det veldig mye svensk å høre. Deres nynazister forsøker også å organisere seg i nabolandene, sa statsministeren.

Uttalelsen kom etter et spørsmål fra Sveriges Radio om moskéangrepet i Bærum.

Aftenposten spurte Solberg hvorfor hun trakk frem akkurat Sverige.

– Sverige har hatt de største og mest organiserte gruppene i Norden knyttet til dette. Vi har sett at av dem som har kommet for å demonstrere, er det noen lokale, og så kommer det folk fra Sverige. Det er for å forsøke å løfte opp og organisere seg i nabolandene. Da er det viktig å skape motstandsdyktighet i Norge, svarte statsministeren.

Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR) har sitt hovedkvarter i Sverige, og står mye sterkere der enn i Norge.

I forbindelse med en demonstrasjon oganisasjonen gjennomførte i Kristiansand i juli 2017 utviste norsk politi 18 svenske høyreekstreme.

Derfor ønsket Solberg et samarbeid med naboen i øst, men kommentaren om Sverige falt i svært dårlig jord hos statsråd Ygeman.

Mandag kveld tvitret han:

«Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listahaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen.»

Solberg får støtte fra noe uventet hold, redaktør i Filter Nyheter, Harald S. Klungtveit:

«Erna Solbergs beskrivelse av nazistiske demonstrasjoner i Norge er presis, den. Forrige gang de forsøkte en større markering (Fredrikstad og Moss) var det tre ganger så mange svensker som nordmenn:»

– Solberg skylder på Sverige

Ygeman forklarte senere for Aftonbladet at han reagerte på at «hon verkar vilja skylla högerextremismen på Sverige» til tross for at «hon själv har bildat regering med Fremskrittspartiet som är ett högerpopulistiskt parti».

– Vi kommer inte undan det faktum att två av de attentat vi har sett har gjorts av norrmän. Och Anders Behring Breivik var medlem i just Fremskrittspartiet under flera år, sier Ygeman til avisen.

Når Anders Ygeman får spørsmål om sitt ansvar for å stoppe NMR som tidligere innenriksminister i Stefan Löfvens regjering fra 2014 til 2017, peker han på organisasjonsfriheten.

– Vi har föreningsfrihet skriven i vård grundlag och det gäller även föreningar med åsikter man inte gillar. Men under min tid som inrikesminister hade vi flera domar mot medlemmar eller tidigare medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, sier han til Aftonbladet.

Spørsmålet om å forby NMR, som Finland har gjort, besvarer Ygeman slik: «vi kommer gå den vägen».

På sin facebookside skriver Siv Jensen:

«[..] jeg finner meg ikke i at enkelte gir FrP deler av skylda for å «nøre opp under hat». Jeg vil aldri unnskylde at FrP er det eneste partiet som gjennom mange tiår har stått opp for våre verdier. Jeg vil ikke unnskylde at vi sto opp for ytringsfriheten når Jonas feiget ut i karikaturstriden. Jeg vil ikke unnskylde at FrP står opp for viktigheten av å begrense innvandring til Norge, mens Jonas inviterte til åpent hus under krisen i 2015. Jeg vil ikke unnskylde at FrP står opp mot undertrykking av unge jenter og kvinner påtvunget av gammeldagse og utdaterte kulturer. Jeg vil derfor varsle at FrP ikke kommer til å vike en eneste tomme i kampen for våre norske og vestlige verdier, en streng innvandringspolitikk som er bærekraftig.

Høyre: – Trist

Leder av Stortingets finanskomite, Henrik Asheim (H), sier til Aftonbladet at Ygeman legger seg på et «debattnivå den norske venstresiden ikke har gjort etter 22. juli»:

– Det är en tråkig reaktion från ett svenskt statsråd. Framväxten av nynazism är allvarligt och något vi ser i hela Europa. Våra länder borde samarbeta och bekämpa det. Ygemans svar bidrar bara till att leda bort en viktig diskussion.

Anders Ygeman avviser kritikken og peker på at 22. juli-terroristen var medlem i Frp i flere år, noe som «sannsynligvis bidro til at han ble radikalisert», men «det betyder inte att Fremskrittspartiet bär ansvar för 22 juli-attacken», sier han.

Overfor NRK kaller Asheim Ygemans uttalelse en «håpløs avsporing».

– Her inviterer den norske statsministeren Sverige og den svenske regjeringa til eit samarbeid mellom våre to land for å kjempe mot rasisme og ikkje minst nynazismen og den kvit makt-rørsla, som vi kan sjå at veks. Og så har du ein svensk statsråd som svarar på ein måte som gjer at ein berre sporar av heile diskusjonen. Det er synd og usakleg, sier han.

Asheim mener norsk politikk har en sunn innvandringsdebatt der en kan diskutere problemene, men samtidig ta klar avstand fra nynazisme og rasisme.

– Eg skulle ønskje den svenske statsråden kunne bidra til korleis vi kan løyse dette på tvers av landegrensene, sier Asheim.

Svensk kritikk: – Plumpt og pinlig

Statsråd Ygeman får kritikk også frå svenske politikere. Ebba Busch Thor, leder for Kristdemokraterna, kallar det «plumpt og pinsamt».

Tobias Billström, gruppeleder for Moderaterna i Riksdagen, kaller det et slag i ansiktet:

– När Norges statsminister räcker ut en hand för att samarbeta mot nazister är det allvarligt att det möts med en slap in the face av en företrädare för den svenska regeringen.

Krassest er Sverigedemokraternas avtroppende gruppeleder Mattias Karlsson:

«Vi har alltså ett svenskt statsråd som jämställer Fremskrittspartiet, ett regeringsparti i vårt närmaste grannland, med våldsbejakande nazister som NMR. Indirekt säger han ju därmed också att 15 % av vårt broderfolk, vårt kanske närmast allierade land i världen, är nazister och att Norges statsminister är en nazi-kollaboratör.» skriver Karlsson på Facebook.

Han avslutter innlegget med følgende kraftsalve: «Denna regering är så ovärdig, så historielös, så omogen, så taktlös, så imbecill, att det fortfarande förbluffar mig.»

Aftonbladet, derimot, støtter Ygeman. Avisens lederskribent Daniel Swedin hevder at diskusjonen om 22. juli-terroristens «tankegods» – avisen opererer med «ideologisk kompleks» – aldri kom skikkelig i gang i Norge.

«Var kom de här tankarna ifrån? Har vi varit blinda för hur den politiska rasismen korsbefruktar den militanta? Diskussionen om det ideologiska komplex Breivik bekände sig till kom aldrig riktigt i gång.

Försök att prata om grogrunden till rasism och muslimhat har av högerdebattörer – både i Sverige och i Norge – avfärdats som det verkliga hotet mot yttrandefriheten. Och i dag regeras som sagt Norge av en högerregering där Fremskrittspartiet ingår, där ministrar talar om smygislamisering, att ett korståg är nödvändigt och att arbetslöshet är muslimsk kultur

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂