Russlands utenriksminister Sergey Lavrov prøver å finne ut hva nazisme egentlig er for noe. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

De russiske nazi-beskyldningene overfor omverdenen har nådd et nytt nivå. Nå er det Israel som får høre at de står i ledtog med nazistene.

Russland har i senere tidd strødd om seg med anklager om at både den ene og den andre nasjonen skal være infisert og mer eller mindre kontrollert av nazister.

Det startet med at Ukraina visstnok var en slik stat, der den jødiske presidenten Zelinsky underlig nok skulle være en slags nazistisk førerskikkelse.

Så har det ballet på seg med bruk av nazi-stempelet i en rekke sammenhenger, gjerne som en generell karakteristikk av det meste som har med det foraktede Vesten å gjøre. Her er vi visst alle mer eller mindre nazister.

Nylig ble det klart at spesielt Sverige kvalifiserer til nazi-merkelapp fra Russlands side, noe Document omtalte.

Kreml har nå startet en kampanje der Sverige og svenskene blir fremstilt som nazister. Før den svenske avgjørelsen om å søke om et medlemskap i NATO, som forventes å komme i løpet av mai måned, brukes den samme retorikken som før angrepet mot Ukraina: det handler om å bekjempe nazisme og nazister, skrivm Document.

Men som om dette ikke var nok, har russiske myndigheter utvidet sin nazi-stemplings-kampanje ytterligere, og nå i retning av det mange vil kalle en bisarr politisk komedie.

Nå er det nemlig Israel, av alle, som utpekes som en stat med nazi-sympatier.

Disse sympatiene skal angivelig bevises av at Israel støtter «nazistaten Ukraina». Ergo er også Israel langt på vei en stat med nazistiske tilbøyeligheter og sympatier, i den russiske utenriksminister Sergey Lavrovs forestillingsverden.

Fria Tider skriver om saken, som har sitt utspring i at Lavrov nylig ahdde funnet ut at Adolf Hitler egentlig var jøde, og at antisemittismen var drevet frem av jødene selv:

Efter stormen kring utrikesminister Lavrovs utspel om Hitler anklagar Ryssland nu Israel för att stödja «nynazister» i Ukraina.

Det var i en intervju i italiensk tv som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hävdade att Adolf Hitler hade judiskt blod och att de värsta antisemiterna själva är judar.

Utspelen kom när Lavrov fick frågan om hur Ukraina kan behöva avnazifieras när landets president Volodymyr Zelenskyj är jude.

Dette utspillet møtte naturlig nok hoderystende reaksjoner i Israel. Man tenkte antagelig at Lavrov enten er komplett gal eller går på sterke medisiner:

Den ryske utrikesministerns kommentarer möttes av kraftiga fördömanden i Israel. Utrikesminister Yair Lapid sade att uttalandena var «oförlåtliga och skandalösa» och att de förminskar Förintelsen.

Men Russland gir seg ikke, ifølge Haaretz.

I ett uttalande från Rysslands utrikesdepartement heter det nu att Lapids kommentarer är «ohistoriska» och att de «förklarar den nuvarande regeringens beslut att stödja den nynazistiska regimen i Kiev».

At den ukrainske presidenten er jøde, har ifølge russerne lite med saken å gjøre:

Zelenskyjs judiska bakgrund «är ingen garanti för skydd mot den nynazism som är på framfart» i Ukraina, skriver departementet vidare.

Noen burde kanskje be russerne komme på banen med sin definisjon av hva nazisme egentlig er for noe, før de begynner å anklage enda flere nasjoner for å være nazister.

Les også: 

Israel reagerer skarpt på Lavrovs Hitler-kommentar

Velkommen til nytt Document-møte:

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.