Israel forventer en beklagelse etter en Hitler-kommentar fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Nå kaller de den russiske ambassadøren inn på teppet.

Russland har hevdet at målet med invasjonen av Ukraina var å «avnazifisere» landet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har selv jødiske aner. Lavrov snakket om dette i et intervju på italiensk tv søndag.

– Er Zelenskyj jødisk? Hitler hadde også jødisk bakgrunn. De største antisemittene er nettopp jøder, skal Lavrov ha sagt, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Israels utenriksminister reagerer på uttalelsen og
omtaler det som en «utilgivelig, opprørende og historisk feil».

– Å si at Hitler var jødisk, er som å si at jødene drepte seg selv. Det var nazistene som forfulgte jødene. Det var kun nazistene som var nazister, og kun nazistene gjennomførte en systematisk utslettelse av det jødiske folk, sier Lapid, som forventer en russisk beklagelse. (NTB)

Ledelsen for Yad Vashem, det israelske Holocaust-senteret, reagerer også på Lavrovs uttalelse, og påpeker at det ikke er dokumentert at Hitler hadde jødiske aner.

– Like alvorlig er det å omtale ukrainere, og spesielt president Zelenskyj, som nazister. Dette føyer seg i inn rekken av historieforfalskninger og er en fornærmelse mot nazismens ofre.

Sovjetunionens kamp mot nazismen under andre verdenskrig er en viktig del av Russlands nasjonale identitet. Mange hevder at Putin utnytter dette i sin retorikk om å avnazifisere Ukraina. Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace sa nylig at han frykter at Putin vil gå til full mobilisering og erklære verdenskrig mot nazistene i forbindelse med «Seiersdagen» 9. mai.

Britisk forsvars­minister: Putin kan erklære verdenskrig 9. mai

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.