I dag talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til Sveriges riksdag. Svenske statsråder og parlamentarikere ga Zelenskyj stående ovasjoner etter talen.

– Färgerna blått och gult är kanske de mest populära färgerna i världen nu, sa presidenten.

Han benyttet anledningen til å takke for all den hjelpen Ukraina har fått av Sverige, noe han knyttet opp til fargene i begge lands flagg.

– De associeras med frihet, värdighet och rättvisa. Därför är det inte alls ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina mest stöd i världen.

Zelenskyj fortalte videre at de russiske angrepene har ødelagt skoler, sykehus og infrastruktur i Ukraina og hvordan det påvirker det ukrainske folket.

– Listan över döda räknas i tusental. Den ryska militären gör ingen skillnad mellan militära och civila mål. De bombar till och med förskolor med raketartilleri.

Zelenskyj påsto også at russerne hadde tatt i bruk fosforbomber, noe som er et brudd på krigens lover. Opplysningene er dog ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Han understreket betydingen av å forsvare seg mot russerne, og sa at «hvis Ukraina ikke hadde forsvarte seg, ville det bety at alt vi, og dere, verdsetter, ville ha forsvunnet.»

– Hvis Ukraina ikke hadde forsvarte seg, ville det bety at alt vi, og dere, verdsetter, ville ha forsvunnet, sa han. (NTB)

Zelenskyj ber Frankrike ta boikotten av Russland på alvor

– Utrolig sterkt

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) sa etter talen at den russiske invasjonen var et angrep på alle staters rett til å velge sin egen vei.

– Han tackade för det stöd som Sverige ger Ukraina. Han bad om hjälp att återuppbygga Ukraina. Det tar jag med mig när jag åker till Bryssel när jag ska träffa president Biden och EU:s ledare.

Utenriksminister Ann Linde sa at talen opplevdes «utrolig sterkt».

– Det är oerhört att han tar sig den här tiden att tala till parlamenten och visar på krigets obarmhärtighet.

– Hans ögon, uttryck och sorgen som han känner. Jag har träffat honom flera gånger genom OSSE och han är en person som vet vad han vill. Ingen man stryker medhårs.

Sverige har alt gitt våpenhjelp til Ukraina og utelukker ikke at det kan bli snakk om mer.

Zelenskyjs blågula tal till Sveriges riksdag 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.