Kreml har nå startet en kampanje der Sverige og svenskene blir fremstilt som nazister. Før den svenske avgjørelsen om å søke om et medlemskap i NATO, som forventes å komme i løpet av mai måned, brukes den samme retorikken som før angrepet mot Ukraina: det handler om å bekjempe nazisme og nazister.

Annonsene har dukket opp på blant annet bussholdeplasser i Moskva.

I et innlegg på Twitter kaller Oscar Jonsson, en doktor i russisk krigføring og forsker ved Försvarshögskolan, kampanjen for «latest plot twist from Moscow». Blant dem som er identifisert som nazister på annonseringsplakatene, er Ikeas grunnlegger Ingvar Kamprad, regissør Ingemar Bergman, kung Gustav V og forfatteren Astrid Lindgren. Teksten sier:

Astrid Lindgren

Fra barneforfatterens dagbok: «Og hvis det skal være slik, vil jeg heller rope ”Heil Hitler” resten av livet enn å ha russeren her, i Sverige. Jeg kan ikke tenke på noe verre.»

Ingemar Bergman

Fra den svenske kultregissørens  dagbok:

«… Aldri i livet har jeg sett en lignende demonstrasjon av grenseløs kraft. Som alle andre har jeg skreket, som alle andre rettet ut armen min, hylte som alle andre … På bursdagen min fikk jeg en gave – et bilde av Hitler … hang den over sengen, så det er foran Øynene hele tiden … så jeg ville lære å elske ham like mye … og begynte å elske ham.

I flere år har jeg vært tilhenger av Hitler … »

Ingvar Kamprad

Fra memoarer av den svenske entreprenøren:

«Jeg var nazist!»

«Jeg beundret Hitler!»

Propagandakampanjen har blant annet blitt satt opp på et bussholdeplass utenfor den svenske ambassaden i Moskva, noe den svenske ambassaden bekrefter:

«Vi är medvetna om affischerna. Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ”Vår seger” som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ”nazism” mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande,» skriver utenriksdepartementet i en e -post til Aftonbladet.

Forfatteren og bloggeren Lars Wilderäng mener at reklamekampanjen er et klart tegn på at Sverige skal bli med i NATO uten forsinkelse.

«Sverige måste gå med i Nato nu (alltså idag), för annars så kommer det snart i ditt grannskap se ut som det gör i Ukraina. När väl kryssningsrobotarna träffar Sverige kommer vi för alltid stå ensamma och allianslösa med Ryssland som granne. Bli inte förvånade om kampanjen kommer följas upp i fler steg – inklusive nya teveinslag om hur man ska anfalla Sverige, likt man gjort tidigare, samt utpekande av svenska politiker och partier,» skriver Wilderäng på bloggen sin Cornucopia.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.