Karolinska Institutet i Solna skal rense veier og saler for personnavn. Man tror man hogger over den gordiske knuten som rasebiologene representerer ved å innføre et prinsipp om at ingen personer skal gi navn til saler og veier. Men innad er det stor motstand mot rensingen av historien. Det er som en kulturrevolusjon.

Men det er helt etter BLM-oppskriften fra USA. Der begynte man med slaveeiere og endte med å fjerne statuer av Thomas Jefferson, slik det nylig skjedde i New York.

Karolinska Institutets norske rektor, Ole Petter Ottersen, sier at verdiene til far og sønn Retzius ikke er i samsvar med universitetets kjerneverdier. Kjerneverdier er et orwelliansk nytale-ord. Man snakker ikke om de klassiske dyder eller humanistiske verdier. Nå er det «kjerneverdier», som er et annet ord for Diversity, Equity and Inclusion, DEA, den samme triaden som brukes som forsvar for kritisk raseteori.

Rasebiologer fjernes i den nye rasismens navn, det er kjernen i den utrenskningen Ottersen setter sitt navn under.

Det er stor motstand innad. Folk med institusjonell hukommelse forstår at dette er vold mot historien.

Den föreslagna storstädningen av Karolinska institutets campus i Solna, som DN rapporterade om i juli, väcker nu skarp kritik inifrån universitetet.

– Det är inte klokt, det är vansinnigt, det är historielöst, säger Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin vid Karolinska institutet.

Ingen forsvarer rasebiologene Retzius og von Euler, som rakk å hylle nazistene. Men å fjerne dem blir som å rive ut sider i en historiebok. Ettertiden vil ikke vite hva som skjedde.

Rasforskarna Anders och Gustaf Retzius, verksamma vid KI under 1800-talet och kemisten och nazisten Hans von Euler, som tillsammans med sonen Ulf von Euler förärades von Eulers väg 1999.

Hugo Lagercrantz:

– Hans von Euler kan jag gå med på. Den vägen kunde döpas om till Ulf von Eulers väg. Nazister och slavägare, där går min gräns. Retzius kan man möjligen tona ned lite grann även det är tveksamt. Men att göra det generellt – då blir det inte många kvar. Astrid Lindgren skrev ju om n-kungen i Söderhavet. Då får man ta bort Astrid Lindgren från Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Det er en nystartet gruppe som har fått gjennomslag. Det kan nesten virke som da capo på 60-tallet:

En nybildad studentförening vid KI – Studenter för rättvis vård och akademi (Sträva) – krävde att rektorn omedelbart döpte om Retzius väg och Gustaf Retzius sal.

Rektorn svarade med att tillsätta en arbetsgrupp ledd av etikprofessorn Gert Helgesson som nu inventerat samtliga personnamn på vägar, byggnader och större salar på campus.

För att komma tillrätta med Retzius och Hans von Euler föreslår rapporten att rektorn nu tar bort alla personnamn och i framtiden namnger vägar efter medicinvetenskapliga begrepp i stil med ”Genvägen” och ”Artären”.

Man må spørre seg hva det er som gjør at ledelsen for institusjoner er blitt så svake. De legger seg på rygg for aktivister. Er det fordi de har støtte fra merkevarenavnet og Big Tech?

Fra faglig hold innad advarte man mot konsekvensene:

Men flera remissinstanser vid KI rasar mot förslaget.

Kulturrådet vid KI, där flera framstående forskare är ledamöter, skriver att reformen skulle resultera i ett mer ”historielöst och torftigare KI”.

Kåren Medicinska föreningen liknar åtgärden vid en ”avhumanisering” av skolmiljön.

Også studentforeningen var imot.

Studentkåren är emot: ”Förslaget tangerar orwellianskt nyspråk”, skriver Medicinska föreningen i sitt remissvar.

Men de ble ikke hørt.

Fjerning av disse navnene er bare begynnelsen, hvis vi skal dømme ut fra utviklingen i USA.

 

Förslag att radera alla namn väcker ilska på KI

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.