Antropologiens far er han kalt, Anders Retzius, men nå vil Karolinska institutet endre navn på enkelte bygninger og en gate som er navngitt etter det de mener er rasistiske og rasebiologiske vitenskapsfolk.

Et rom, en bygning og en gate med navnene til Anders Retzius og sønnen Gustaf vil bli endret. Det varsler institutet, som er kjent for å dele ut Nobelprisen i medisin.

Rektor Ole Petter Ottesen sier verdiene til far og sønn Retzius ikke er i samsvar med universitetets kjerneverdier. (NTB)

Store norske leksikon omtaler Anders Retzius som en av «den moderne antropologis grunnleggere».

Anders Retzius er mest kjent for å ha funnet opp «skallindeks», et mål på hodeskalleproporsjoner. Dette utviklet seg til rasebiologi, som senere ble fremmet av nazistene.

Karolinska Institutet har en rekke hodeskaller fra denne forskningen. Etter mye debatt har de returnert mange av hodeskallene. De fleste er fra urbefolkninger i Fransk Polynesia, Finland, Nord-Amerika og Australia.

Også byen Solna har blitt bedt om å endre gatenavnet «von Euler» til «Ulf von Euler», som vant Nobelprisen i kjemi i 1970. Årsaken er at de vil skille navnet fra farens, Hans von Euler, som var medlem i en nazistisk svensk-tysk organisasjon. Han fikk også prisen i kjemi i 1929.

Den endelige avgjørelsen ventes tirsdag kveld. (NTB)

Les også:

Karolinska renser historien under norsk rektor

– Livskraften suges ut av demokratiet

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.