Benken tilegnet Carl von Linné i Botanisk hage i Oslo. Foto: Privat.

Hasti Hamidi (SV) fikk sist uke gjennomslag i bydelsutvalget i Gamle Oslo for å fremme forslag om å fjerne en benk i Botanisk hage fordi den var «rasistisk». Nå har ledelsen ved Naturhistorisk museum diskutert saken. Benken blir stående, men teksten på plaketten må kanskje vurderes.

 — Vi har en benk. Den står der og vi ser ikke at det er aktuelt å fjerne den som respons på det som kom fra bydelsutvalget, sier fungerende museumsdirektør Jan Lifjeld til Khrono.

Torsdag vedtok bydelsutvalget i Gamle Oslo å støtte et forslag fra Gamle Oslo SV og Rødt. De sendte en oppfordring til Naturhistorisk museum (UiO) om å fjerne en benk tilegnet naturforskeren Carl von Linné «fordi benken er et symbol på rasisme». SV og Rødt må taper dermed rasismebenksaken sin, og benken blir stående i Botanisk hage. 

— Men Linné var en pionér som lagde et system for navnsetting med latinske navn og vurdering av arter. At han er utdatert viser at vitenskapen er utviklet over tid, og Linné-benken markerer et startpunkt for klassifiering av planter og arter, forklarer Lifjeld.

Det samme sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, til Khrono.

— Jeg tror nok benken skal stå, men kanskje må vi vurdere hva som står på plaketten, sier Stølen.

Fungerende museumsdirektør Jan Lifjeld er også åpen for å se på teksten på plaketten på benken for å ta hensyn til dem som ikke «skjønner sammenhengen mellom benken og hagen».

— Det er viktig å påpeke at Botanisk hage er en vitenskapelig samling og ikke en park. Benken må sees i lys av de vitenskapelige samlingene, og benken markerer også en viktig del av vitenskapens historie, sier Stølen til Khrono.

Stølen åpner for at plaketten kan endres, men sier det er fagfolkene ved Naturhistorisk museum som må se på det.

Les også:

Venstresidens kamp mot historien er en krig mot sivilisasjonen

Hasti Hamidi (SV) får gjennomslag for å fjerne «rasistisk benk»

Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.