Hasti Hamidi er aktiv SV-politiker, organisatorisk leder i Salam og selvutnevnt sjefpersilleblad for den norske woke-bevegelsen. Hamidi har nå fått gjennomslag i bydelsutvalget i Gamle Oslo for å be om fjerning av en «rasistisk benk» i Botanisk hage. Foto: SV

Woke-bevegelsen er ikke bare et fjernt, amerikansk og britisk fenomen. Torsdag vedtok bydelsutvalget i Gamle Oslo å støtte et forslag fra Gamle Oslo SV og Rødt. Det skal nå sendes en oppfordring til Naturhistorisk museum (UiO) om å fjerne en benk tilegnet naturforskeren Carl von Linné fordi benken er et symbol på rasisme.

Universitas skrev først om forslaget. Man skulle anta et så meningsløst forslag ville bli fnisende avslått av bydelsutvalget, men i stedet ble forslaget vedtatt. Historieløsheten og hypermoralismen får dermed fotfeste, og statuedebatten i vår var bare en liten forsmak på idiotien vi skal bades i framover.

Carl von Linné var en svensk lege, zoolog og botaniker som er mest kjent for å ha arbeidet med systematikk i biologien, og for å ha innført latinske navn på arter.

Hasti Hamidi er aktiv SV-politiker, organisatorisk leder i Salam (500.000 kroner i støtte ble tildelt Salam av regjeringen i desember 2019), og selvutnevnt sjefpersilleblad for den norske woke-bevegelsen. Hamidi har, i motsetning til von Linné, ikke bidratt til offentlig opplysning. Offentlig vrøvl er hun derimot god på. SV-politikeren har tidligere vært ute med påstander om at minoriteter bør gå foran andre i helsekø fordi de har mer vondt i kraft av å være minoritet.

Hamidi brukte også 22. juli til å minne om hvor farlig det er å være muslim i Norge. Mens de aller fleste har respekt for ofrene og uttrykker sorg og medfølelse med pårørende som mistet sine kjære, skrev Hamidi at er det 22. juli hele året for henne, og at det alltid er farlig for muslimer å bevege seg fritt i Norge.

Nå er det altså vondt å være Hamidi fordi det står en «rasistisk benk» i botanisk hage. Persillebladet forklarer i Khrono:

— Jeg er fornøyd med at forslaget gikk gjennom. Dette er jo utenfor bydelsutvalgets mandat. Vi kan ikke legge føringer for hva Botanisk hage skal gjøre, men nå har vi gjort det vi kan gjøre, og det er opp til Universitetet i Oslo å ta saken videre, sier forslagsstiller Hasti Hamidi i Gamle Oslo SV til Khrono.

Hamidi håper dette kan bli starten på en større debatt om Carl von Linné og avkolonisering ved UiO.

— Det er viktig at studenter som lærer om han, også får med seg de andre sidene ved han, sier hun.

Hvorvidt UiO vil delta i vanviddet, gjenstår å se. Hamidis uttalelser om at von Linné er den moderne rasismens far, og at benken i botanisk hage gjør stedet lite inkluderende, får heldigvis ikke like mye gehør utenfor bydelsutvalget:

Styremedlem i Naturhistorisk museum, Jørn Hurum, ler når Khrono spør ham hva han synes om forslaget.

— Det vil jeg ikke si noe mer om, sier han.

Leder for Institutt for biovitenskap Rein Aasland sier til Universitas at dette er en kjent problematikk i faget, men at han ikke synes at det er noen god framgangsmåte å fjerne alle spor etter fortidens akademikere, selv om de hadde holdninger som i vår tid ikke er holdbare.

— Å ile til symbolhandlinger som dette har et element av revisjonisme i seg, sier han.

Bakgrunnen for det nå vedtatte idiotforslaget var en Instagram-post fra Naturhistorisk Museum. Under bildet har Hamidi kommentert:

«Han er også far til den moderne rasismen. En stor del av Linnés vitenskapelige bidrag var å systematisere mennesker etter rase og farge. Den internasjonale rasismeforskningen trekker han frem som en vesentlig rasistisk ideolog i historien, mens botanisk hage hyller han uten å engang nevne hans rasisme og hans bidrag til å legitimere kolonialisering og slavehandel. Han delte mennesker inn etter fire fargekategorier (hvit, rød, gul, svart) og tillegget kategoriene vesentlige trekk med menneskelig hierarki hvor hvite var på topp og svarte på bunn.»

Det er trist at Carl von Linné ikke systematiserte idioti i tillegg. Hvor Hamidis forslag og bydelsutvalget i Gamle Oslo ville plassert seg på en idiotiskala, er det liten tvil om.

 
Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.