Regnbueflagget har allerede vaiet foran offentlige bygninger der det har foregått Pride-arrangementer. Nå er det flertall på Stortinget for å gi utvidet adgang til slik flagging. Her er Pride-flagget heist opp utenfor kommunehuset i Moss. Arkivfoto: Ørn Borgen / NTB

Nå kan man offisielt få heise Pride-flagget mens det foregår lokale arrangementer, melder avisen Norge IDAG. Stortingets flertall støtter å endre flaggloven for å gjøre dette mulig.

Hittil har man kun hatt lov å heise det norske og det samiske flagget, samt kommune- og fylkesflagg, på offentlige flaggstenger. Lovendringen som nå har støtte fra Stortingets flertall, innebærer at det skal åpnes for bruk av andre flagg under «arrangement, markering eller merkedag av allmenn interesse».

Forslaget ble lagt fram av statsråd Nikolai Astrup (H) i fjor sommer.

– Pride handler om å feire og kjempe for frihet, mangfold og toleranse og har bidratt til å bryte normer i samfunnet og sender et tydelig signal om at alle skal kunne få elske den de vil, sa han.

Det var «tusenvis av protester» i den skriftlige høringsrunden, ifølge Norge IDAG , men forslaget kom gjennom. Bare Frp stemte imot. KrF har også vært kritiske, men stemte for, melder NTB.

Det reageres på at KrF stemmer for en sak de hele tiden har vært kritiske til forslaget, og sammen med FrP påpekte at «det norske flagg virker samlende for alle innbyggere uansett bakgrunn, tilhørighet eller politiske meninger», og at «det er viktig at offentlige bygninger er nøytrale og forholder seg til gode og tradisjonelle flaggregler».

– Vi har ikke endret syn i saken. Vi har de samme innvendingene som vi har hatt hele veien, men dette er en beslutning regjeringen har tatt. Vi er et regjeringsparti, og det legges da føringer på oss i en sak som dette, sier Grøvan til Norge IDAG onsdag morgen, dagen etter at det er blitt kjent at partiet likevel kommer til å stemme for forslaget.

Saken blir behandlet 25. mai.

Kommunal- og moderniserings­departementet vil endre flaggloven

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.