Flertallet i Stavanger bystyre sier nei til å heise det palestinske flagget ved Stavanger rådhus i forbindelse med FNs solidaritetsdag for Palestina 29. november. Både Oslo og Stavanger har ordfører fra Høyre, men konklusjonene er allikevel annerledes.

Spørsmålet ble tatt opp i bystyrene både i Oslo og Stavanger mandag. I Stavanger var det representanter fra Rødt som foreslo flaggingen, skriver Stavanger Aftenblad.

Interpellasjonen var utformet av Siri Borge i Rødt.

«Israels brutale krigføring på Gaza fører til ekstreme sivile tap, river i stykker relasjoner og kutter over familiebånd, gravlegger barn og foreldre og isolerer mennesker fra sine nærmeste. Helt siden 1948 har palestinerne opplevd etnisk rensning og forfølgelse, og mer enn fem millioner palestinere er flyktninger».

– Vil ordføreren ta initiativ til en solidaritetsmarkering for Palestina? Vil ordføreren heise det palestinske flagget 29. november? Vi er vennskapsby med Nablus på Vestbredden. Vi bør vise solidaritet som de gode venner vi er. Det koster ingenting. Det vil være en markering av medfølelse og omsorg, sa Borge.

Aftenbladet skriver ikke noe om hvorfor Stavanger er vennskapsby med Nablus. En gruppe med pro-palestinske demonstranter oppholdt seg inne der hvor bystyret holdt sitt møte, og kom med tilrop underveis.

Høyres ordfører Sissel Knutsen Hegdal konkluderte allikevel med at hun ikke fant det hensiktsmessig å markere 29. november med palestinske flagg, i motsetning til ordføreren i Oslo, hennes partifelle Anne Lindboe.

– Å heise et flagg er et sterkt symbol både på godt og vondt. Jeg vil heller uttrykke vår medfølelse med alle parter som er rammet. Vi har alt hatt et dialogmøte for to uker siden med representanter for ulike trossamfunn i Stavanger. Dette skal vi fortsette med slik at alle skal føle seg sett, hørt og ivaretatt i Stavanger.

Knutsen Hegdal fordømte Hamas’ terrorangrep  7. oktober og sa at Israel hadde rett til å forsvare seg. Ordføreren la dog til at dette nå har gått altfor langt.

Vedtak fattet: Oslo rådhus skal flagge for Palestina

Borge og Eirik Faret Sakariassen (SV) var skuffet over ordførerens holdning. Borge brukte Oslo-vedtaket som et eksempel.

– Det stemmer at det ikke er noen tradisjon å flagge på denne dagen, men det kan bli en tradisjon, mente Sakariassen.

Borge viste til at Stavanger flagget for Ukraina da de ble angrepet, derfor burde byen også flagge for palestinerne når de var under angrep. Sammenligningen virker litt merkelig, siden konflikten mellom Israel og Hamas startet etter at Hamas angrep sivilbefolkningen i Israel 7. oktober.

Borge kaller det som skjedde 7. oktober som «angrepet mot Israel», uten å nevne hverken terror eller Hamas. Hun siteres heller ikke på å ha nevnt de over 200 gislene som fortsatt befinner seg på Gaza.

Anne Kristin Bruns (KrF) var kritisk til at bystyret skulle velge side i konflikten.

– Vi heiste ikke det israelske flagget 7. oktober da Israel ble utsatt for et terrorangrep. Da kan vi heller ikke heise det palestinske flagget nå, mente hun.

Montgomery Jacobsen (Frp) hadde en lignende holdning.

Et flertall bestående av 36 representanter fra Høyre, Frp, KrF, V, INp og Pp stemte mot å tillate at saken tatt opp til avstemning.

SV forsøkte så å få til en avstemning om boikott av selskaper som som bidrar til det de omtalte som ulovlig okkupasjon av palestinske områder.

Også denne interpellasjonen ble nedstemt.

Kjøp billetter til lesermøtet her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.