Eirik Lae Solberg presenterer det nye byrådet i Oslo den 25. oktober 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Etter forslag fra partiet Rødt om å lyssette Oslo rådhus med det palestinske flaggets farger, anbefaler Oslos byråds­leder Eirik Lae Solberg (H) at det palestinske flagget heises på Oslo rådhus den 29. november, som er FNs «inter­nasjonale solidaritets­dag for det palestinske folk».

Hovedstadens nye byrådsleder tar til orde for også å heise FN-flagget på rådhuset samme dag, melder NRK Oslo og Viken.

Forretningsutvalget i Oslo bystyre utsatte behandlingen av saken 6. november, og ba byrådslederen vurdere spørsmålet før neste møte.

Arbeiderpartiet foreslo samtidig å heise Palestina-flagget på rådhusets flaggstenger i stedet for å lyssette fasaden.

Det ble også gjort på Palestina-dagen i fjor.

I mellomtiden har det vært maktskifte i Oslo, men det nye Høyre-ledede byrådet legger seg altså på samme linje som forgjengeren.

Lae Solberg påberoper seg å være prinsipielt skeptisk, men heder at situasjonen i Gaza rettferdiggjør et unntak:

– Rådhuset skal være et hus for alle innbyggere i byen uavhengig av politisk ståsted, religion og livssyn, og ikke bidra til polarisering i det offentlige ordskiftet, skriver Solberg.

Byrådslederen skriver også at Oslo må trå særlig varsomt i saker som er sterkt knyttet til norsk utenrikspolitikk.

Men:

– De forferdelige lidelsene for sivilbefolkningen på Gaza tilsier imidlertid at det gjøres et unntak, skriver Eirik Lae Solberg.

Byrådslederens beslutning bifalles av Rødts gruppeleder Siavash Mobasheri og nestleder i Arbeiderpartiets bystyregruppe Abdullah Alsabeehg, opplyser NRK.

Ved å flagge på denne måten viser vi «at vi står på rett side av historien», sier Mobasheri og partifellen Sofia Rana til Vårt Oslo.

For byrådslederen handler saken også om hensynet til velgerne i en by med betydelig muslimsk befolkning, der mange har manifestert støtte til palestinerne etter 7. oktober.

Før kommunevalget denne høsten drev Eirik Lae Solberg også valgkamp i moskeen Central Jamaat-e ​Ahl-e Sunnat i Oslo. VG kunne den 3. september opplyse at han i den forbindelse lovet å forsøke å forhindre koranbrenninger.

 

Formannskapet i Trondheim ber ordføreren om å heise det palestinske flagget

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.