Det går mot flertall for de borgerlige partiene i Stavanger, viser resultatene når over halvparten av stemmene er telt. Men Arbeiderpartiet gjør et bra valg i oljebyen, mye på grunn av en relativt populær ordfører.

Høyre har tradisjonelt styrt oljehovedstaden, men de siste fire årene har ordføreren vært Ap og ordfører Kari Nessa Nordtun.

Men valgflesket med gratis kollektivtrafikk ser ikke ut til å hatt den effekten Nordtun og Ap håpet på. Tiltaket rett før valget har fått massiv kritikk, og kan ha veltet maktstrukturen i Stavanger.

Høyre ligger an til å bli største parti med 32,5 prosent av stemmene. Dette er en framgang på over 9 prosentpoeng.

Tallene er basert på faktisk opptelte stemmer. Kun forhåndsstemmer er foreløpig telt.

Også Arbeiderpartiet gjør et godt valg og går fram over 5 prosentpoeng til 30,9 prosent.

Dette er et tegn på at Nordtun har vært en relativt populær ordfører, som har en litt mer balansert holdning til energipolitikken en Ap-folkene i hovedstaden.

Tallene viser at Høyre, Frp, Venstre og KrF ligger an til å kapre et knapt flertall i kommunestyret i Stavanger.

Industri- og næringspartiet (INP) er inne med to mandater i kommunestyret. (NTB)

Sissel Knutsen Hegdal (H)  ligger an til å bli ny ordfører i Stavanger. Høyre, Frp, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet får flertall basert på forhåndsstemmene.

– Det er helt strålende! Fantastisk, sier Sissel Knutsen Hegdal til Stavanger Aftenblad da hun ser tallene.

– Betyr dette at du er Stavangers neste ordfører?

– Det var å ta det litt raskt. Men det er klart at hvis blokka vår har flertall, har vi et godt grunnlag for å sette oss ned og diskutere. Det er det jeg har lyst til, at vi fem partiene skal samarbeide.

Hegdal har ingen planer om å videreføre planene om «gratis» buss og SFO.

– Kommunale oppgaver skal prioriteres. Jeg er veldig opptatt av at vi skal gi skolene handlingsrommet og økonomien de trenger for å løse utfordringene. Det er viktigere for meg enn gratis SFO til de som tjener mange millioner.

Rødt gjør et dårlig valg i Stavanger, og går tilbake fra 5,4 prosent til 3,9 prosent. MDG  og Senterpartiet opplever katastrofale tall så langt, og har mistet langt over halvparten av stemmene.

INP er trolig meget fornøyd med 3,2 prosent oppslutning foreløpig.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.