Stavangerordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre på byfest i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB

Høyre og FrP går frem i en kommunemåling i Stavanger. Sp, Ap, MDG og Folkets parti synker klart. Det er til dels store utslag i målingen i den viktige Rogalands-byen.

NTB melder om saken, og beretter om de nokså markante svingningene i Stavanger Aftenblads kommunemåling, omtrent ett år før lokalvalget.

Høyre er nå klart største parti, med 30,1 prosents oppslutning. Ved lokalvalget i 2019 fikk partiet 23,1 prosent.

Også FrP bykser fremover, og får 14 prosents oppslutning, mot 8,9 i 2019.

Arbeiderpartiet ble Stavangers største parti ved forrige kommunevalg, med en oppslutning på 25,4 prosent. I målingen som er gjennomført av Respons Analyse for Aftenbladet , er partiets oppslutning redusert til 23,3 prosent.

Ap holder med andre ord stillingen brukbart i Stavanger, i forhold til i landet for øvrig. Mange mener dette i stor grad skyldes den nokså populære Ap-ordfører Kari Nessa Nordtun.

I målingen oppgir 42 prosent at de ønsker henne i den posisjonen også etter valget neste år, mens 33 prosent foretrekker Høyres Sissel Knutsen Hegdal som ordfører.

Det andre rødgrønne regjeringspartiet, Sp, er nesten utradert. Finansminister Vedums parti går fra 4,8 prosent i 2019, til svake 1,9 nå.

MDG synker her som i de fleste andre målinger, fra 6,5 i 2019 til 4,2 nå. Heller ikke Stavangerfolk higer etter mer av partiets ytterliggående klimapolitikk.

Mest tilbakegang har likevel Folkets parti FNB, som med 9,2 prosent ble kommunens tredje største parti i 2019. Oppslutningen er nå «usynlige» 0,6 prosent.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger (med 2019-resultat i parentes):  KrF 4,1 (4,4),  Venstre 5,0 (4,7), SV 7,3 (4,8)  og Rødt 7,8 (5,5). Andre partier er nede på 1,7 prosent, mot 2,8 prosent for tre år siden.

Et representativt utvalg 801 personer er spurt i målingen, der feilmarginen ligger mellom 2,5 og 3,5 prosentpoeng.

Les også: 

Katastrofemåling for Ap i Bergen: Ny bunnrekord

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.