Høyres leder Erna Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringsmakten ville skiftet til de borgerlige om det var valg i dag, ifølge ny måling. Høyre får 34,6 prosent, Ap 17 og Sp 5,5 prosent. MDG synker mot bunnen.

Den nye målingen, utført av Norstat for Dagbladet og Vårt Land, viser at Høyre har hentet inn 130.000 Ap-velgere siden valget i 2021.

Høyre får hele 34,6 prosents oppslutning, mens de rødgrønne regjeringspartnerne Ap og Sp havner på henholdsvis 17 og 5,5 prosent.

Dette er krisetall for regjeringen, og enda en opptur for Erna Solberg og Høyre, som stort sett har sittet stille i båten og sett oppslutningen øke.

Høyre-leder Erna Solberg tror forklaringen er at mange av velgerne i 2021 stemte på en annen politikk enn det Støre-regjeringen har servert dem.

– Velgerne trodde nok det skulle bli mindre venstredreining, sier hun til Dagbladet.

De færreste vil mene at det er Høyre-slagordet «muligheter for alle» som nå har snudd skuta.

Totalt vil hele 200.000 Ap- og Sp-velgere gi sin stemme til Høyre og Erna Solberg, ifølge avisen.

Kun 35 prosent av velgerne som støttet Sp i 2021, sier at de ville stemt Sp i dag. Målingen viser at regjeringsmakten ville skiftet til borgerlig side dersom det var valg nå.

Oppslutningen for de øvrige partiene på stortingsmålingen er som følger: Rødt 6,3 prosent, SV 10,2 prosent, Ap 17,0 prosent, Sp 5,5 prosent, MDG 2,9 prosent, KrF 4,0 prosent, V 5,0 prosent, FrP 11,4 prosent.

Mange merker seg at det tidligere nokså høyrøstede MDG ser ut til å være i ferd med å synke til bunns og forsvinne ut av norsk politikk.

Regjeringspartiene kommer hakket bedre ut på de to avisenes kommunemåling, der Ap får 23 prosent og Sp får 8,6 prosent. Oppslutningen for de øvrige partiene her er: Rødt 4,7 prosent, SV 7,6 prosent, MDG 3,7 prosent, KrF 3,5 prosent, V 2,7 prosent, H 31,5 prosent, og FrP 9,3 prosent.

Målingene er gjennomført fra 13. til 20. mars. Det er 992 respondenter på kommunemålingen og 988 respondenter på stortingsmålingen. Det oppgis ikke endring fra forrige måling.

(©NTB)

Les også: 

Høyre og FrP skapte Fosen vindpark – Arbeider­partiet forsvarer vanviddet

Bestill fra Document:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.