Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Arbeiderpartiet faller nok en gang i kommunevalgmålingene. Det ser dystert ut for Ap i høstens valg. Men det går oppover for både Høyre, Sp og Rødt.

Det er langt mellom de gode nyhetene for Ap i disse dager. Ikke før er det rapportert om nok en elendig riksmåling for partiet (se sak under), så kommer det en like elendig kommunevalgmåling.

NTB melder om saken.

Partiets nye nestleder, kunnskapsminister Tonje Brenna, er den som denne gangen får jobben med å forklare det svake resultatet:

– Dette er ikke godt nok. Vi jobber intenst med å styrke oss fram til kommunevalget, sier Brenna til ABC Nyheter og Altinget.

Med 19,2 prosents oppslutning hadde dagens kommunemåling ført til Arbeiderpartiets svakeste kommunevalg etter 1945, skriver Altinget. Resultatet er oppsiktsvekkende svakt, og gir dystre utsikter for partiet i høstens lokalvalg.  Det kan bli en politisk massakre blant Ap-ordførere rundt om i landet.

Høyre troner fremdeles øverst som det største partiet, og ligger i juni på 29 prosentpoeng.

Junimålingen viser også gode tall for Rødt. Med en oppslutning på 7 prosent er det en solid oppgang fra forrige kommunemåling.

MDG gjør endelig et lite hopp oppover. Partiet scorer tradisjonelt bedre i lokalvalg enn i riksvalg.

Målingen ser slik ut:

R 7,0 (+2,9), SV 6,6 (-1,6), Ap 19,2 (1,1), MDG 6,2 (+1,8), Sp 8,0 (+1,6) KrF 3,0 (-0,7), V 4,0 (-1,8), H 29,0 (+1,3), FrP 9,3 (+0,4), Andre 7,7 (-1,6).

Målingen er gjennomført 23.–30. mai og har en feilmargin på mellom 1 og 3 prosentpoeng. 1006 personer svarte på undersøkelsen.

Les også: 

Ny krisemåling for Arbeiderpartiet og Senterpartiet

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.