Ap gjør det bedre i Stavanger enn i resten av landet, og etter noen elendige målinger i vår har Ap vokst på meningsmålingene, mye takket være ordfører Kari Nessa Nordtun. Det er dermed en mulighet for at Ap beholder makten i oljehovedstaden, men muligens vil de måtte samarbeide med INP.

Industri- og næringspartiet (INP) kan havne på vippen i høstens lokalvalg. Dette vil i så fall gi INP en reell politisk innflytelse. Svein Erik Tuastad er statsviter og dr. polit. ved Universitetet i Stavanger, og tar opp saken i en artikkel i Stavanger Aftenblad.

Han viser til Trond Birkedal, tidligere FrP-politiker som nå fungerer som en politisk kommentator, som mener Stavanger fremstår som et nasjonalt utstillingsvindu for Ap’s politikk og styringsevne.

Gratis buss kan dessutan flytte rampelyset vekk frå partiet sentralt si utømmelege forsyning av sjølvmål og over til lokalpolitikken.

Den siste lokale målinga (NRK 01.6.23), når dette vert skrive, tyder på ein kraftig Kari-effekt som gir valkampen nytt liv.

Alt tala for «game over» i Stavanger-valet. I mars-målinga til Aftenbladet var dei borgarlege partia 20 prosentpoeng sterkare enn dagens fleirtalsparti.

Hva skyldes denne fremgangen til Ap i Stavanger? Ap nasjonalt går fra krise til krise, men i Stavanger klarer Nessa Nordtun å skape en entusiasme. Kari-effekten er åpenbart reell, den alltid smilende ordføreren er populær.

I mars-målinga i år svarte over 50 prosent av dei som hadde bestemt seg, at dei føretrekte Kari Nessa Nordtun. For ein del av desse kan haldning til person føre til partibytte.

Men også fordelingen av blokkene spiller inn, og hvordan de flytter seg.

Den eine typen blokkflyttarar mellom høgre- og venstresida er dei meir tradisjonsbundne «industri- og bilveljarane». Den andre typen er dei meir urbane lilla­veljarane, dei som ser mest til Ap eller Høgre.

Bompengepartiet, nå Folkets parti (FP), førte til at Høyre tapte valget i 2019. Dette partiet har nå mistet mesteparten av velgerne, og 30-40 prosent av disse har forflyttet seg til Høyre og FrP.

Men eit klart fleirtal av dei, både i Stavanger og Bergen, har anten gått til sofaen eller til andre parti, inkludert INP.

I tillegg henter INP velgere fra FrP, Høyre og Senterpartiet. Slik det ser ut nå vil INP få to representanter i Stavanger. Dermed kan de havne på vippen.

Nessa Nordtun vil trolig ikke følge Raymond Johansen i å totalt avvise et samarbeid med INP, som Johanson beskrev som «klimafornektere». Stavanger Ap er mer pragmatiske, og i oljehovedstaden er klimafokuset litt annerledes, selv om også Stavanger Ap er preget av denne nasjonale sykdommen.

Raymond Johansen vil ikke ha noe med INP å gjøre: – De er klimafornektere

INP kan forhandle begge veier, men det vil uansett bli tøffe forhandlinger.

Jan Inge Selvik, leiaren i Stavanger INP, vil ikkje ha eigedomsskatt og fnyser av den gratis bussen (KK 14.6.). Men han seier også at han er mot klasseforskjellar.

INP er på mange måter et sosialdemokratisk parti, og Selvik er en gammel fagforeningsmann som misliker klasseforskjeller og er skeptisk til bruk av private i velferdssektoren. Derfor burde et samarbeid med Ap være fullt mulig.

Det er særlig energipolitikken som har ført til at INP opplever vekst. Her vil lokalvalget ikke påvirke nasjonale klimatiltak, men mye skjer også lokalt.

Høyre ligger dog fortsatt i ledelsen, men deres ordførerkandidat Sissel Knutsen Hegdal er mindre kjent blant velgerne. Til fordel for Høyre er at Stavanger tradisjonelt er en Høyre-styrt by: Før 2019 hadde Høyre hatt kontrollen i over 20 år.

Det kan verke som om både Høgre og Arbeidarpartiet i Stavanger legg opp til ein hard og konfronterande stil. For Stavanger Ap er det ikkje sikkert at krass retorikk er så lurt.

Hvis Ap fører en hard retorikk vil de bare kunne hente velgere fra andre partier på venstresiden, noe som ikke vil gi dem flertall. De må vinne velgere fra konkurrentene på borgerlig side, men mest av alt i gruppen som beveger seg mellom blokkene.

Lilla­veljarane er pragmatiske og mindre ideologiske. Dei står mellom blokkene og utgjer ein femdel av Høgre og Ap sine veljarar.

Hovedproblemet for Ap er selvsagt den elendige nasjonale ledelsen av Ap. Dette kan bli avgjørende også lokalt.

Det er på same måten som at Erling Braut Haaland i angrep ikkje kan redde eit landslag som stadig feilar i forsvar.

Men i motsetning til Norges EM-gruppe, så har Stavanger Ap fortsatt en reell mulighet. Hvis INP havner på vippen vil det være svært gode nyheter for det ferske partiet, som dermed kan ta et stort skritt mot å bli et parti med betydning og innflytelse, i hvert fall lokalt i Stavanger, ved å utnytte muligheten til å presse de ulike blokkene mot en mer fornuftig energipolitikk.

Les også:

Stavanger innfører «gratis» kollektivtrafikk

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.