Ordførerne i Skien og Porsgrunn mener valget har kostet Arbeiderpartiet, og ber om at det ryddes opp internt i partiet. Flere krever ekstern granskning, og enkelte snakker om å opprette en «havarikommisjon».

– Vi virker ikke som det industrivennlige og styringsdyktige partiet som vi bør, sier Porsgrunn-ordfører Robin Kåss til NRK.

Selv om gårdsdagens valg var et lokalvalg, så er det liten tvil om at regjeringens politikk, som har medført nye skatter for næringslivet, kostbare klimatiltak, inflasjon, renteøkninger og skyhøye priser på strøm, har skapt problemer for lokalpolitikere som også underveis har protestert mot en del av regjeringens politiske valg. Ordførerne sammenfatter valget nokså nådeløst, og krever at det settes ned en «havarikommisjon»:

  • Det vart eit katastrofeval i industriregionen Grenland samla.
  • Det er no krise i Arbeidarpartiet.
  • Politikken regjeringa fører, er ikkje populær i gamle kjerneområde der industri og næring står i fokus.
  • Derfor meiner dei det må setjast ned ein havarikommisjon.

Kåss får støtte av parti- og ordførerkollega Hedda Foss Five i Skien.

– Dette er krise, det må vi ikke snakke bort, sier hun til kanalen.

Arbeiderpartiet har styrt Skien i over 20 år.

– Vi må gå dypere inn i dette. Partiledelsen bare springer videre. Det holder ikke å sende ut et spørreskjema, sier Five.

Ifølge Dagbladet vurderer Ap-ledelsen om de trenger en ekstern granskning av valgfiaskoen. Dagbladet har snakket med en rekke kilder i og rundt Arbeiderpartiets sentralstyre og i fagbevegelsen om hva som nå skjer videre.

Samtlige kilder Dagbladet har snakket med, peker på at oppvasken som nå skal skje i Arbeiderpartiet, må ledes av en som står utenfor dagens ledelse.

Mulige kandidater til å lede et arbeid med å evaluere katastrofevalget, er tidligere justisminister Knut Storberget, Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (en av de få Ap-ordførere som opplevde tydelig fremgang i valget) og Tore O. Sandvik fra Trøndelag.

Raymond Johansen, som mister jobben som byrådsleder i Oslo, vil dra til fjells for å håndtere nederlaget. På sosiale medier er det en god del Oslo-beboere som ironisk skriver at de håper han blir værende der. Han blir blant annet oppfordret til å finne seg en fin plass rett under en vindturbin, hvor han kan være konge av en fjellknaus, siden han ikke fikk bli konge av Oslo (Johansen ville som kjent opprette en byregjering da han først ble valgt).

Ap gikk for øvrig bare tilbake med ca. 1,5 prosentpoeng i Oslo. Det som feller Ap, er det elendige valgresultatet til MDG. MDG har for øvrig muligheten til å bli sittende i byrådet hvis Høyre velger å samarbeide med MDG i stedet for FrP. Oslo Venstre, som gjorde et bra valg, vil invitere MDG til å danne byråd, uten FrP.

Uansett blir det nesten helt sikkert Erlend Lae Solberg som blir Oslos nye byrådsleder, og Anne Lindboe tar over ordførerkjedet.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.