I et intervju med Stavanger Aftenblad klargør INPs leder Owe Ingemann Waltherzøe sine politiske preferanser. Det er trolig en del potensielle velgere som vil tenke seg om to ganger etter disse utspillene, men han vil selvsagt også få støtte fra enkelte.

Waltherzøes idealpolitiker er en med arbeidserfaring, kanskje fagbrev, og minst fem til ti års arbeidserfaring, skriver Aftenbladet. Han ønsker også å innføre en regel som begrenser antall stortingsperioder til to.

Så stiller Aftenbladet noen spørsmål som klargjør hvilke politiske preferanser lederen for Industri- og næringspartiet (INP) står for.

– Rødt eller FrP?

– Rødt.

– Erna eller Jonas?

– Erna, akkurat nå.

– Trump eller Biden?

– Biden.

Videre sier Waltherzøe at han får mye oppmerksomhet for sin politiske virksomhet ute på oljeplattformen hvor han jobber. Stort sett er tilbakemeldingene positive, sier han.

– Det er ganske massiv støtte her ute. Jeg har inntrykk av at de fleste av kollegene mine enten er medlemmer eller sterke sympatisører med oss, sier partilederen.

– Hva er det dine kolleger mener mangler i diskusjonen rundt norsk oljepolitikk?

– De skremmes av avviklingsspøkelset, som også Arbeiderpartiet begynner å bli en del av. De går med på avtaler som betyr slutt på leting etter olje og gass, mener Waltherzøe.

INP kan havne på vippen i Stavanger i årets lokalvalg, og Aftenbladet antyder at dette trolig vil bety en ny runde for ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). INP ser også ut til å få representasjon i Sandnes, Bergen og Oslo. INP-lederen finner noe positivt i alle partier.

– Det unike med INP er vi synes Rødt har sabla mye bra. Det samme gjelder FrP, Høyre, Arbeiderpartiet og SV. Til og med MDG har noe bra, innrømmer Waltherzøe.

Norge er et lite land, og kan ikke redde klimaet. Derfor mener INP-lederen at Norge ikke har noen klimaforpliktelser.

– Det er ingen som tror at om Norge halverer sine utslipp, så går verdens klimautslipp nevneverdig ned, sier han.

– Har Norge noe ansvar i det hele tatt for å nå 1,5 gradersmålet i Parisavtalen?

– Nei.

– Hvorfor ikke?

– Norges utslipp utgjør 1,37 promille av verdens klimautslipp. Dette ansvaret bør ligge på dem som utgjør prosenter.

Waltherzøe vil dog ikke bli kalt klimaskeptiker.

Lokalvalget avgjøres 11. september. INP kan få betydning i flere av de store byene.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.