Bilde av «Ronja Røverdatter» (Hanna Zetterberg) i en mer tradisjonell versjon fra 1984. Foto: Henrik Laurvik / NTB

Når Svenska teatern i Helsingfors setter opp en ny versjon av Astrid Lindgrens klassiske fortelling om Ronja Røverdatter, skal hovedrollen spilles av en afrikansk jente.

Eventyrfortellingen om Ronja Røverdatter er blant Astrid Lindgrens mest populære verk. Nå skal den settes opp som nytt teaterstykke på Svenska teatern i Helsingfors i Finland.

Det som er nokså uvanlig ved denne oppsetningen, er at hovedrollen, som Ronja, skal spilles av en jente med afrikansk opphav. En slik variant har som kjent lite å å gjøre med den originale fremstillingen av Ronja, slik forfatteren Astrid Lindgren beskrev henne.

Fria Tider skriver om saken:

 Ronja Rövardotter spelas av en afrikanska när Astrid Lindgrens klassiska berättelse sätts upp som pjäs av Svenska teatern i Helsingfors.

Svenska teatern beskriver pjäsen som en storsatsning som «bjuder på ett spännande fantasiäventyr med element av nycirkus, dockteater och mäktiga musikinslag».

«Ronja Rövardotter är en fängslande historia om att hitta sin egen väg i livet men handlar också om en tonårings energiska kamp för fred och rättvisa. Den nya iscensättningen speglar vår samtid men är framför allt ett storslaget äventyr där ingen är för gammal för att känna igen sig och ryckas med!» fortsätter teatern.

Hovedrollen, Ronja Røverdatter, spilles av den afrikanske skuespilleren Antonia Atarah. Premieren er den 7 september.

Hufvudstadsbladet, som nyligen togs över av familjen Bonnier, skriver att teaterversionen är den samma som hade världspremiär för 35 år sedan – fast nu i en «ny fräsch tappning».

Regissøren David Sandqvist kaller i en pressemelding forestillingen det største prosjektet hittil i hans karriere.

– För mig är Ronja framför allt en berättelse om att växa och bli självständig. Om den känslan man har i början av tonåren då man inser att barndomen inte är evig och att man måste stiga ut i världen och klara sig själv.

Han fortsetter:

–Det är även en berättelse om uppror och att hitta sin egen väg i livet. Ronja tror på fred, godhet och empati och trotsar sina föräldrar i kampen om det hon tror på, säger han.

Det er uklart hvordan denne fremmedkulturelt inspirerte versjonen av Ronja kommer til å oppfattes av det svenskspråklige publikum i den finske hovedstaden, og hvordan fremmøtet til forestillingene vil bli.

Document har tidligere omtalt liknende saker, se artikkel under.

Les også:   

SVT med serie om Sveriges historie: De første svenskene spilles av araber og afrikaner

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.