Foto: Imam Abo Raad – Facebook

Den svenske Försvarshögskolan publiserte nylig en rapport med en tittel den neppe hadde vurdert som aktuell for bare noen få år siden: «Mellan salafism och salafistisk jihadisme – påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället». Den tar for seg hvordan salafistene, som følger en bokstavelig tolkning av Koranen, påvirker det svenske samfunnet. Rapporten beskriver bl.a. hvordan salafister har lykkes med å skape enklaver i en rekke kommuner rundt om i Sverige, som f.eks. Göteborg, Stockholm, Malmö, Örebro, Gävle, Eskilstuna, Borås, Uddevalla och Halmstad.

Salafistenes rigide religionsutøvelse er selvsagt problematisk i et vestlig samfunn, og havner fort på kollisjonskurs med lovverk, likestilling, demokrati og ytringsfrihet.

Jenny Sonesson, lederskribent i Göteborgsposten, skriver bl.a.

Salafister förkastar parlamentarisk demokrati eftersom ett sådant system ger mänskligt stiftade lagar företräde framför gudomligt givna. Rapporten beskriver konkreta exempel i nordöstra Göteborg i samband med förra valet. Personer uppges ha stått utanför vallokaler och uppmanat andra att inte rösta eftersom det är ”haram”, det vill säga religiöst förbjudet. ”De sa att på domedagen kommer du att få stå till svars för allt dumt politiker gjort om du röstar. De stod vid vallokaler i Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Vid en vallokal viftades med en IS-flagga” berättar en uppgiftslämnare.

Försvarshögskolan antar at det finnes ca. 2.000 voldsforherligende islamister i Sverige, en tidobling på like mange år. Antall salafister er imidlertid vesentlig større, og Försvarshögskolan anslår det dreier seg om titusentalls personer. Til tross for sine arkaiske idealer, er salafistene dyktige til å bruke sosiale medier til å spre sin bokstavtro Koran-tolkning og påvirke unge mennesker til å følge deres anti-vestlige budskap.

Sonesson spør hva som kan gjøres for å unngå fremmedgjøringen overfor det svenske stor-samfunnet:

Det måste finnas beredskap för att bemöta dessa salafistiska budskap och hot. Målet är att alienera muslimer från det svenska samhället och att de inte ska använda sina medborgeliga fri- och rättigheter. Kanske borde kommuner satsa på riktade informationskampanjer om förtidsröstning, att det inte bara är på själva valdagen man kan rösta? Sverige går till val efter sommaren. Valdeltagande är redan lågt i våra utanförskapsområden.

Og i Gøteborg er forholdene nå så ille at man har engasjert egne «utviklingsledere for demokrati» og «demokratiambassadører». Deres hovedoppgave er å få flere til å stemme.

Valdeltagandet i Göteborgs Stad är lägre än genomsnittet för Sverige. Men framför allt skiljer sig antalet människor som nyttjar sin rösträtt markant åt mellan olika delar av Göteborg: hela 55 procentenheter mellan det område där flest röstar och det område där valdeltagandet var som lägst 2014, i valet till kommunfullmäktige.

Lav valgdeltagelse finner man bl.a. i bydeler som Angered, Västra Hisingen og Östra Göteborg. Måten man vil prøve å skape økt engasjement for demokratiet og økt valgdeltagelse, er for eksempel «en demokratiskola för unga i Angered, liv utan våld i Biskopsgården samt en mobil demokratibuss i Östra Göteborg.»

Stadens arbete med att nå ut med information till invånarna om rätten att rösta och om valsystemet syftar bland annat till att motverka de parallella samhällsstrukturer som finns i vissa stadsdelar.

Mobile demokratibusser for å motvirke parallellsamfunn høres ut som en dårlig aprilspøk, men er altså ramme alvor. Man kan med rette spørre seg: Vil demokratiet i Sverige overleve?

 

Støtt Document 🙂

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!