Ved en markering av slaget ved Stalingrad i andre verdenskrig sammenlignet Russlands president Vladimir Putin kampen mot nazismen med angrepskrigen i Ukraina.

Putin sa blant annet at Russland er sikre på å seire i Ukraina, slik de også var for 80 år siden.

Uttalelsen kom i en tale den russiske presidenten holdt i Volgograd torsdag. Byen, som tidligere het Stalingrad, etter Sovjetunionens leder, var åsted for et av de viktigste vendepunktene i andre verdenskrig. Ved Stalingrad ble Nazi-Tysklands fremrykning østover stanset, og krigslykken snudde for Adolf Hitlers regime.

– Vi ser at den nazistiske ideologien igjen er en direkte trussel mot Russland, hevdet presidenten.

Putin sier Russland nok en gang står overfor Tyskland og kritiserer den tyske regjeringens løfte om å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina.

– Vi vil sette inn mer enn bare stridsvogner, legger han til. (NTB)

Slaget ved Stalingrad var en ekstremt brutal affære som endte med et katastrofalt nederlag for Tysklands Wehrmacht. Den sovjetiske seieren ved Stalingrad markerte starten på frigjøringen av Sovjetunionen og seieren over Nazi-Tyskland.

Slaget varte dog kortere i kortere tid enn krigen i Ukraina: fra 23. august 1942 til 2. februar 1943, under et halvt år.

Adolf Hitler utnevnte den tyske generalen Friedrich Wilhelm Ernst Paulus til generalfeltmarskalk, siden ingen tyske marskalker noensinne hadde overgitt seg på slagmarken.

Men Paulus brøt med historien og kapitulerte til slutt. Paulus satt mange år i sovjetisk fangenskap etter andre verdenskrig og bosatte seg i Øst-Tyskland etter at han ble løslatt.

At Putin sammenligner krigen i Ukraina med slaget om Stalingrad, vil nok skape sterke reaksjoner. Det antyder at russerne virkelig har tenkt å gå all in i Ukraina.

Dette lover ikke godt for dem som ønsker at krigshandlingene skal nå en avslutning som er akseptabel for Ukraina, landet russerne invaderte 24. februar 2022.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.