Russiske soldater på Den røde plass under paraden i Moskva onsdag. Foto: Sputnik/Ekaterina Shtukina/Reuters/NTB Scanpix

Russland feirer seieren i andre verdenskrig med en stor militærparade, kort tid før folkeavstemningen som kan forlenge Vladimir Putins tid som president.

Kolonner med stridsvogner ruller onsdag over Den røde plass i Moskva. 13.000 soldater fra 13 land deltar i paraden, og 75 fly vil prege himmelen over dem.

Paraden markerer at 75 år er gått siden seieren i andre verdenskrig. Av alle de allierte landene som kjempet mot Nazi-Tyskland, var det Russland som led de største tapene.

Feiringen skulle egentlig funnet sted på den russiske seiersdagen 9. mai. Men paraden måtte utsettes på grunn av koronapandemien.

I Russland er det påvist nesten 600.000 smittetilfeller, og det er bare USA og Brasil som har flere.

75-årsdagen feires kort tid før folkeavstemningen om endringer i grunnloven som kan gi Putin mulighet til å fortsette som president til 2036.

Også folkeavstemningen måtte flyttes på grunn av koronakrisen, og den nye datoen er 1. juli. Men den første stemmegivningen begynner allerede torsdag i Moskva og byen Nizjnij Novgorod, ifølge den tyske kringkasteren DW.

Putin har ennå ikke sagt om han vil stille til valg for nok en periode – men han holder muligheten åpen.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.