Fra generalprøven på årets parade i Moskva. Foto: AP Photo

De vanligvis storstilte russiske militærparadene den 9.mai blir i år nedskalert en rekke steder i landet. Det oppgis offisielt at årsaken er frykt for sabotasje.

I flere regioner i Russland vil den årlige feiringen av seieren over Nazi-Tyskland foregå i langt mindre skala enn det som har vært vanlig. Grunnen forklares å være frykt for aksjoner fra proukrainske sabotører.

NTB-Reuters melder om saken.

Tirsdag holder Russland den årlige seiersdagsparaden på Den røde plass i Moskva. Årets parade preges av strenge sikkerhetstiltak.

Dette skal skyldes «en rekke droneangrep den siste tiden».  TV-stasjoner verden over viste tidligere i uken det som påstås å være et USA- og Ukrainastøttet droneangrep mot Kreml.

Paraden blir sett på som viktig for president Vladimir Putin for å styrke patriotismen, særlig etter at Russland gikk til  angrep på Ukraina 24. februar i fjor.

Den såkalte militære spesialoperasjonen, som til tross for at den var ment å være raskt overstått, vedvarer for fullt snart 15 måneder senere.

Under generalprøven på seiersparaden i Moskva søndag kunne det ifølge Reuters se ut til at færre soldater og militærmateriell enn vanlig deltok. Det var langt fra sedvanlig format over det hele.

Bekymringen for sikkerheten har økt i Russland den siste uken som følge av droneangrep mot drivstofflagre og godstog. Søndag har medier også rapportert om flere eksplosjoner på den russiskokkuperte Krim-halvøya i Ukraina.

Dette sender signaler om dårlig russisk evne til å kontrollere eget luftrom.

Mange vil peke på en annen vesentlig grunn til at arrangementene nedskaleres: For å avholde parader med tusenvis av soldater, stridsvogner og annet, kreves det at man har slikt tilgjengelig og ledig i ønsket antall.

Per i dag er imidlertid store andeler av det russiske militærapparatet involvert i krigen mot Ukraina, og det er neppe praktisk å trekke dem ut fra fronten for at de skal marsjere i hjemlige gater 9. mai.

Mye av den samlede styrken, både soldater og materiell, er også gått tapt i blodige krigshandlinger det siste året.

Putins spesialstyrker kastes bort ved frontlinjene i Ukraina, ifølge lekkede papirer

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.