Sakset/Fra hofta

Bildene av medlemmer av banden Dødspatruljen som henretter rivaler i den stille danske byen Herlev er ikoniske. Det har gått opp for svenske medier at lovløsheten er ved å gjøre noe med oppfatningen av Sverige ute i verden. Når svenske statsråder angriper utenlandske kolleger med nazi-anklager, gjør de bare situasjonen verre. Men Expressen omtaler likevel de kriminelle som likviderer og sprenger som «svensker». Et sted går grensen også for Expressen. Politifoto-Herlev 2019 dødspatrulje

Kriminalitet og ekstremisme har blitt en voksende svensk eksportvare, skriver den svenske avisen Expressen på lederplass:

I stedet for å rette pekefingeren mot våre naboland, burde sosialdemokratene i den svenske regjeringen øve selvkritikk. Hva kommer det av at Sverige har blitt eksportør av gjengkriminalitet og ekstremisme? spør avisen.

Lederskribenten henviser til Anders Ygeman, den svenske statsråden for energi- och digitalisering, og hans tvitring om at statsminister Erna Solberg burde «se sig själv i spegeln» etter at hun etterlyste samarbeid med Sverige i kampen mot svenske nazister som prøver å finne fotfeste i Norge.

Det er ikke første gang en S-statsråd havner i ordkrig med en representant for et naboland, skriver Expresen, og viser til at justisminister Morgan Johansson angrep en polsk EU-parlamentariker i forrige uke (i forbindelse med en sak også Document omtalte).

Da titusener av polakker feiret sin nasjonaldag i fjor, tvitret Johansson at dette «måste slås tillbaka», og han kalte feiringen en «högerextrem demonstration». Utspillet ble ikke godt mottatt i Polen.

De svenske statsrådenes arrogante oppførsel kommer kanskje av at de er uvant med situasjonen, funderer Expressen:

Sverige har länge varit ett av världens mest välfungerande länder. Men tyvärr har kriminalitet och extremism blivit en växande svensk exportvara.

På den spanska solkusten har det fruktade svenskgänget ”Los suecos” satt skräck med beställningsmord, tortyr och sprängdåd mot en barnfamilj. Några av de jihadister som låg bakom terrordåden i Paris och Bryssel 2015 och 2016 har Sverigekopplingar. Så är också Sverige ett av de länder i Europa som haft flest IS-terrorister per capita.

Just nu sitter fyra gängkriminella från Rinkeby-Tensta häktade för ett dubbelmord i Köpenhamn. Två andra svenskar är misstänkta för att ha försökt spränga en lokal tillhörande den danska skattemyndigheten och fyra män med svensk anknytning avtjänar fortfarande fängelsestraff för de planerade attackerna mot Jyllands-Posten.

Onsdag annonserte den danske regjeringen (sosialdemokrater der også) at den vil skjerpe grensevernet mot Sverige. Dét, om noe, burde være en vekkerklokke, skriver Expressen.

Regjeringen synes å ha innsett farene med islamistisk ekstremisme, men virker for øvrig mer opptatt av å polere «Sverige-bilden» enn å gripe inn mot den virkeligheten som er årsak til problemene.

Solberg har nämligen rätt. Nordiska nazisters starkaste fäste är Sverige.

Kriminalitet og ekstremisme er alvorlige problem, enten den utføres i eller har opphav i Sverige, skriver Expressen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Les også