Forskere ved Institutet för Framtidsstudier har fått tilgang til informasjon fra flere svenske myndigheter for å kartlegge voldsfremmende ekstremisme og organisert kriminalitet. Det viser seg imidlertid at kartleggingen langt på vei har karakter av mørklegging.

Allerede i starten av rapporten sorteres en stor gruppe ut av forskningen – de man ikke har fullstendig fødselsnummer på.

Totalt handlar det om 15 244 personer som har haft fullständiga personnummer. Det var ett större antal från början men 1 817 individer har sorterats bort för att de saknade fullständiga personnummer.

Det er sannsynligvis ikke så mange kronisk svenske som mangler fullstendig fødselsnummer. Men det var noen flere hvite flekker i rapporten og disse ble tildelt av Sveriges svar på SSB.

Statistiska Centralbyrån (SCB) kvier seg for å opplyse befolkningen om hvem man bør passe seg for i dagens og fremtidens Sverige. Fra rapporten sakser vi:

I SCB:s beslut att lämna ut data till vårt projekt medgavs inte utlämnandet av uppgifter om specifika födelseländer, förutom om individen var född i Sverige.

De kriminelles opphavsland må altså ikke nevnes. Det kunne ha resultert i enda større forbløffelse for forskerne.

SVT var overraskende klare i videreformidlingen av rapporten:

Den typiske i kartläggningen är 19 år. 92 procent är män. 67 procent är födda i Sverige men en majoritet har rötter i andra länder, antingen genom att själva vara födda i ett annat land eller har någon förälder som är det.

45 procent har en psykiatrisk diagnos, men få har en allvarlig sådan.

Sveriges Radio syntes nok at dette var litt for konkrete tall, så de rundet av:

Av de som ingår är mer än 90 procent män och nästan 70 procent är födda i Sverige.

Så hvor mange hadde egentlig utenlandsk bakgrunn? Vi ser på noen flere tabeller.

Forskerne delte inn de kriminelle i 10 ulike grupper.

Ikke overraskende er det flest kronisk svenske blant MC-gjengene, fotballhooligans, autonome og «Vit makt». Men er det de som utgjør det største voldspotensialet i Sverige? Har ikke disse gruppene vært tilstede siden 1970?

Hvis vi bruker prosentsatsene fra første kolonne og tar utgangspunkt i totaltallene fra rapporten, ser vi at volden stort sett er importert:

Sveriges varme hjerter har tatt imot nærmere 10.000 kriminelle som utsetter dem for alskens vold. Og enda får de seg ikke til å stemme på et parti som vil stanse galskapen. Forskerne  ved Institutet för Framtidsstudier burde sjekke om ikke resten av samfunnet lider av en eller annen psykiatrisk diagnose også.

Manglende informasjon kan gi rare utslag. Som her hvor islamistene fremstår som de mest psykisk balanserte:

I mangel av informasjon om opphavsland valgte SVT, overraskende nok, denne illustrasjonen av den typiske kriminelle:

Sveriges Radio valgte et arkivbilde med fottøy.

De forbløffede forskerne har oppdaget at de kriminelle som regel er organisert i miljøer og nettverk:

– Rapporten visar ju att vi har en ganska omfattande miljö, det är 15 000 som är mer eller mindre organiserade i någon form av destruktivt eller antisocialt syfte, sier sosiolog Amir Rostami, en av forskerne bak rapporten.

Forskere er opptatte av å dele inn i grupper. Og de er alltid fryktelig opptatte av alder. Om det spiller noen stor rolle at gjennomsnittsalderen er 20 eller 23 år, er jeg usikker på. Hvilket land de kommer fra og hvilken kultur de bringer med seg er selvsagt mye viktigere hvis man ønsker å få bukt med voldsproblemet. Med det vil altså ikke Statistiska Centralbyrån ha noe av. Dette kunne føre til stigmatisering. Og det er mye verre enn et samfunn som går i oppløsning på grunn av vold. Disse kriminelle er jo de svakeste av de svake blir vi hele tiden fortalt. Det er de som er ofrene. De kan ikke engang stole på sine beste venner, kommenterer de selv til avisene.

Litt vanskelig å se forskjell på blått og lilla her, men det ser ut som om organisert nettverkskriminalitet er et adskillig større problem enn fotballpøbler og «Vit makt».

Klikk på bildet for å lese hele rapporten:

Denne rapporten vil bli brukt til å påpeke at det er MC-gjengene som er det største problemet. At det nå må settes inn ressurser mot kriminelle MC-folk som stort sett er kronisk svenske og har psykiske problemer. Da forsvinner volden fra nabolandet. Tenk så heldig at man endelig fant ut av det.

SVT     Sveriges Radio   Expressen   Les hele rapporten her

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.